Volledig scherm
Foto ter illustratie - Voorbeeld van safaritenten, in dit geval op vakantiepark Sallandshoeve. © Vakantiepark Sallandshoeve

Buren vrezen overlast van nieuw recreatiebedrijf in stil Wanneperveen

 ‘We zijn hier voor de rust en stilte komen wonen, dat kan allemaal verdwijnen als er een grootschalig recreatiebedrijf naast ons aan de Veneweg komt’, zei een buurvrouw donderdag bij de Raad van State.

De buurvrouw en haar partner vrezen dat het straks gedaan is met de rust als recreanten tot ’s avonds laat op het terras bij de geplande safaritenten zitten, of als er veel gasten tijdens een trouwfeest buiten rondlopen, zo bleek tijdens een rechtszaak in Den Haag. Initiatiefnemer Giese Wit benadrukte dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen en dat hij zeker geen grootschalig recreatiebedrijf wil hebben daar. Want ook hij en zijn partner gaan daar voor de rust, het groen en de ruimte wonen. 

Tijdens de zitting stelde de Raad van State al snel vast dat het bestemmingsplan voor het recreatiebedrijf met vier bed and breakfast-kamers, drie luxe safaritenten en een boomhut wel heel veel mogelijk maakte. De gemeentewoordvoerder van Steenwijkerland erkende dat er hier en daar nog wel wat geschaafd moet worden aan het plan. Zo heeft de gemeente per abuis overal op het terrein nachtverblijven mogelijk gemaakt, ook in de algemene groepsruimte. De gemeentewoordvoerder erkende dat dat fout was en wil de nachtverblijven voor de B&B beperken tot de woonruimte bij het bedrijf. Op die manier is het uitgesloten dat er recreatieverblijven in de schuren en stallen komen.

Horeca

Verder staat het plan te veel en te overlastgevende horeca toe, zoals een snackbar en zelfs een restaurant met terras. Dat is volgens Wit helemaal niet zijn bedoeling: ,,Ik wil alleen een kleine horecaruimte waar de gasten wat kunnen eten en drinken. En bezoekers van de gasten kunnen er een kopje thee drinken. Ik heb er geen probleem mee als de horeca ’s avonds dicht gaat.’’ Daar wilde de gemeentewoordvoerder ook wel aan meewerken. 

Afhankelijk van de uitspraak gaat Steenwijkerland het plan voor het recreatiebedrijf insnoeren, zodat de buren er zo min mogelijk last van hebben. Dat is ook precies wat de buurvrouw wil. ,,Wij gaan voor ons werk vroeg naar bed en moeten vroeg op. Dan willen we niet tot heel laat wakker gehouden worden door lawaai van het terras of evenementen.’’ Buurman Wit zegde toe dat hij alle activiteiten op zijn terrein van te voren zal aankondigen en zoveel mogelijk overlast zal voorkomen. Overigens zei Wit dat er nog een hoop moet gebeuren voordat hij zijn recreatiebedrijf in 2021 kan openen. ,,Het is nu een grote zandvlakte.’’

De Raad van State gaat nu bekijken of en welke beperkingen de gemeente aan de plannen van Wit zal moeten stellen. 

Uitspraak binnen enkele weken.  

  1. IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’
    PREMIUM

    IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’

    Het uitblijven van een lange periode van winterweer heeft grote gevolgen voor natuurijsclubs in Nederland. Meerdere clubs hebben zich de afgelopen periode bij de KNSB gemeld, omdat hun kosten zo langzamerhand hoger worden dan de opbrengsten. Geen ijs betekent immers geen contributie van leden. ,,Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder”, laat de schaatsbond weten. In Oost-Nederland vallen de problemen nog mee, maar ook daar is de situatie niet altijd rooskleurig. ,,Je moet teren op de reserves die je hebt.”

Kop van Overijssel