Volledig scherm
Het slootonderhoudsbedrijf in Giethoorn. © Google Streetview

Buren vrezen veel overlast van Luitjes’ bedrijven

Een aantal buren vreest in de toekomst flink meer overlast te krijgen van het slootonderhoudsbedrijf van Robert Luitjes aan de Beulakerweg in Giethoorn.

Zij vochten donderdag bij de Raad van State om die reden de nieuwe omgevingsvergunning voor het bedrijf aan. Volgens de gemeente Steenwijkerland geeft die vergunning Luitjes bepaald geen carte blanche om een groot aantal overlast gevende bedrijfsactiviteiten op te starten. Het bedrijfsperceel ligt immers pal naast het Natura 2000-gebied De Wieden. 

Alleen onderhoudswerk

,,De vergunning bevat veel beperkingen’’, aldus de gemeentewoordvoerster, ,,de opslag en stalling van opleggers op het perceel tegen het natuurgebied mag niet meer. In de werkplaats mag Luitjes alleen wat onderhoudswerkzaamheden aan zijn machines doen. Die werkplaats is klein en zeker geen grote loods.’’

De omwonenden hebben er weinig vertrouwen in. Woordvoerder Bouwmeester zei dat de gemeente geen enkele rekening met de buren houdt, ,,er is geen enkel overleg met ons geweest. Wij vrezen veel meer overlast in de toekomst. Dat de vergunning beperkingen kent, helpt niets als er straks veel meer gebeurt op het terrein. Dan moet de gemeente handhaven. Maar wij hebben geen hoge pet op voor de gemeente Steenwijkerland als het om de handhaving gaat.’’

Verplaatsing

Omwonende Jan Liezen vermoedt dat Luitjes een deel van zijn aanhangwagenbedrijf naar het perceel aan de Beulakerweg gaat verplaatsen. Luitjes ontkende dat en zei dat hij daar alleen zijn slootschoonmaakbedrijf heeft. Overigens had de Raad van State eerder tijdens de bestemmingsplanzaak al bepaald dat de gemeente Steenwijkerland een fout had gemaakt met het aanpassen van het bouwvlak van Luitjes’ bedrijf. Dat bouwvlak ligt pal tegen het beschermde Natura 2000-gebied De Wieden aan. 

De gemeentewoordvoerster zei dat Steenwijkerland druk bezig is met de reparatie van dat plan en dat er intussen een stikstofonderzoek is gedaan naar de effecten van Luitjes’ bedrijf op het aanpalende beschermde natuurgebied. En dat ziet er volgens haar gunstig uit. Of de Raad van State ook zo positief is zal binnen enkele weken uit de uitspraak blijken.

Kop van Overijssel