Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland neemt het voortouw in de regio IJsselland om digitale criminaliteit steviger aan te pakken.
Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland neemt het voortouw in de regio IJsselland om digitale criminaliteit steviger aan te pakken. © Martijn Bijzitter

Burgemeesters regio Zwolle en Deventer willen zelf digitaal ingrijpen bij cybercrime

Dagenlang lag de gemeente Lochem vorig jaar plat. Gehackt. Paspoort aanvragen? Vergeet het maar. ,,Dit is de tijd om het wat actiever op te pakken’’, zegt burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland. Hij is ‘chef digitale veiligheid’ van elf gemeenten rond Zwolle en had in 2012 al te schaften met ‘Facebook-feest’ Project X in Haren. Burgemeesters kunnen nu al woningen sluiten, maar denken aan het afsluiten van internetverbindingen. ,,We laten desnoods de rechter een oordeel vellen.’’

Terwijl burgemeesters in de regio zich al de hele week bekommeren om een wapeninleveractie en het bestrijden van ‘ouderwetse’ criminaliteit, wordt ook meer en meer ingezet op het indammen van cybercrime. Bats neemt daarin het voortouw, samen met de Veiligheidsregio IJsselland. Op weg naar een rigoureuze aanpak als regioburgemeesters, maar om te beginnen het bewust maken van zowel inwoners als gemeenteambtenaren. ,,De weerbaarheid en bewustwording kun je al heel snel praktisch maken’’, vindt Bats. ,,We zijn heel erg afhankelijk van digitale middelen.”

De regio IJsselland bestaat uit de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

  1. Historisch binnenvaartschip lag twee jaar in Steenwijker haven, maar dat bleek illegaal: ‘Ik had wél toestemming’
    PREMIUM

    Historisch binnen­vaart­schip lag twee jaar in Steenwij­ker haven, maar dat bleek illegaal: ‘Ik had wél toestem­ming’

    Officieel is hij inwoner van Steenwijkerland, maar echt welkom voelt Piet van Schendel zich niet meer. De schipper en eigenaar van het historische binnenvaartschip Disponibel lag twee jaar lang met zijn schip in de haven van Steenwijk, maar moest ruim een maand geleden onder dwang de haven verlaten. Nu ligt hij met zijn schip in de Weerribben: ,,Ik ga waar de wind waait.”

Kop van Overijssel