Volledig scherm
2014-03-05 13:33:48 ILLUSTRATIE - Een rechter met wetboek in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Celstraffen voor inbrekers die klompen en een paraplu meenamen in Hasselt en Vollenhove

Ze zijn er bewust vanuit Almere op uitgetrokken om in Hasselt en Vollenhove inbraken te plegen. In verschillende woningen werd alles overhoop gehaald en werden sloten van deuren en ramen vernield. Dat concludeert de rechtbank in Zwolle na de strafzaak tegen drie mannen. De oudste, 28 jaar, kreeg tweeëneenhalf jaar cel, zijn mededaders van 24 en 25 jaar gaan voor twee jaar achter tralies.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in de nacht van 22 juli vorig jaar tegen vijf uur een melding kreeg dat er drie donker geklede personen in de buurt Ter Wee’s Hoek op straat in Hasselt liepen, van wie er een grote koevoet droeg en die duidelijk aandacht toonden voor auto’s en woningen. De woonwijk is vervolgens afgezet en agenten zijn te voet de buurt in gegaan. De drie mannen uit Almere konden aangehouden worden: Rafik S. (24) ,Tarik El F. (25), en Mustapha B. (28).

Sieraden, geld, klompen en paraplu

Het bleek dat er in drie woningen was ingebroken, en ook in een auto. Eerder die maand zijn er diverse woninginbraken gepleegd in Hasselt en Vollenhove. Onder meer werktuigsporen en schoensporen linken de mannen aan de inbraken. De getuige heeft gezien dat een van de verdachten op het dak van een woning bij een dakkapel zat alsof hij er net in- of uit wilde kruipen. De buit bestond veelal uit sieraden en wat geld (in één geval drie euro vijftig), en goederen zoals een paar klompen en een paraplu, maar ook een auto en auto-onderdelen.

Leed en overlast voor de slachtoffers

De rechtbank rekent het de mannen aan dat ze van alles overhoop hebben gehaald en vernielingen hebben aangericht om binnen te komen. Ze hebben geen oog gehad voor het leed en de overlast voor de slachtoffers, forse inbreuk gemaakt op de privacy van bewoners en dat ze gevoelens van onveiligheid hebben gecreëerd. Ook voor anderen dan de gedupeerden. Bovendien hebben ze voorwerpen meegenomen die emotionele waarde hebben voor de eigenaars, zoals sieraden. Alle drie de verdachten hebben al sinds jonge leeftijd een behoorlijk strafblad opgebouwd met vermogensdelicten, dat meeweegt in de strafoplegging.

Kop van Overijssel