Volledig scherm
© anp

Celstraffen voor Steenwijker en Zwollenaar voor 'rooftocht langs gokkasten'

De officier van justitie vroeg nog om taakstraffen, maar dat vond de politierechter in Zutphen een gepasseerd station. Twee mannen uit Steenwijk en Zwolle werden veroordeeld tot drie en twee maanden cel voor een 'strooptocht' langs gokautomaten.

Ze gedroegen zich vreemd, de mannen bij de gokautomaten van Cinemajestic in Zutphen op 5 mei. De bewakingscamera werd weggedraaid en er bleek plots ruim 800 euro uit de gokautomaat te zijn verdwenen. Op 14 april gebeurde iets soortgelijks bij Grandcafé 2 Brothers in Putten. Hier verdween 1700 euro uit de automaat. Bij cafés in Etten en Sneek gebeurde dit ook. Dit alles in een tijdsbestek van enkele weken. En telkens werden op de beelden de 32-jarige Kazim A. uit Steenwijk en de 64-jarige Sami P. uit Zwolle herkend. 

Euromunten

Direct na het voorval in Sneek wordt mogelijk het duo op straat door een agent aangesproken. Maar hij weet niet dat het de verdachten zijn en laat ze gaan. Pas later besefte hij de heren op de bewakingsbeelden gezien te hebben. De beide verdachten ontkennen die ontmoeting. A. meent een plausibele verklaring te hebben. Ja, ze waren bij die gokkasten. ,,Ik gok al zestien jaar.'' De tweehonderd euro aan 1- en 2-euromunten in zijn auto was de winst van het gokken. ,,Ik heb niets gestolen.''

Toch is het opvallend dat de heren zo kort achter elkaar bij gokautomaten gezien zijn die gemanipuleerd waren. Voor de officier van justitie staat vast dat de heren het geld hebben gestolen. Vermoedelijk zijn de automaten met een 'lock picker' geopend. Daarna moet je op de juiste knop drukken en de kast stroomt leeg. A. is eerder voor een vermogensdelict veroordeeld. Tegen hem eiste de officier 120 uur werkstraf, tegen P. 100 uur. 

Manipulatie

Volgens advocaat Kees Kok gaat de officier uit van aannames. Dat er meer geld uit die automaten weg is dan gewoonlijk, klopt dat allemaal wel? Hij verzocht om vrijspraak. De rechter zag geen andere verklaring voor het ontbreken van deze grote bedragen dan dat de kasten gemanipuleerd zijn. In korte tijd werden met een goede organisatie meerdere gokkasten leeggehaald. Zij legde A. drie maanden cel en P. twee maanden cel op.

  1. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
    PREMIUM
    Video

    Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

    Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.

Kop van Overijssel