Grote compostbrand in Scheerwolde.
Volledig scherm
Grote compostbrand in Scheerwolde. © FPB Steenwyck

Compostbrand bij Scheerwolde na ruim 18 uur geblust, personeel houdt waterkanon paraat

UpdateDe brandweer heeft de compostbrand aan de Kooiweg in Scheerwolde geblust. Medewerkers van de kwekerij blijven de komende dagen alert of de broei in de afvalhoop toch weer aanwakkert. Ze houden een waterkanon paraat.

De compostbrand aan de Kooiweg in Scheerwolde veroorzaakte zaterdagavond flinke overlast. De brandweer waarschuwde mensen in de omgeving en adviseerde ramen en deuren te sluiten.

De brand aan de Kooiweg werd rond 18.45 uur gemeld. Ter plaatse bleek een berg compost in brand te staan. De enorme rookontwikkeling die daarbij ontstond, was in de wijde omgeving zichtbaar.

1000 kuub

Volgens de brandweer ging het om ongeveer 1000 kubieke meter compost dat vlam vatte. De korpsen van Zwartsluis en Vollenhove probeerden het vuur te blussen. Met behulp van een graafmachine werd de brandende massa zoveel mogelijk uit elkaar getrokken om het blussen makkelijker te maken. Er werd extra bluswater uit het Steenwijkerdiep gepompt.

Tegen 22.30 uur bleek de brand nog altijd niet uit. De Veiligheidsregio IJsselland waarschuwde daarom omwonenden voor rook- en stankoverlast. ‘Heeft u last van de rook, sluit dan ramen en deuren en zet het ventilatiesysteem uit’, luidde het advies.

Brandweerkorpsen uit Zwartsluis en Vollenhove en hulptroepen uit Steenwijk kwamen zaterdagavond ter plaatse. Een graafmachine trok de composthoop uit elkaar. Voor het blussen werd er water uit het Steenwijkerdiep gepompt.

Nablussen

Ook zondagochtend was de brandweer nog altijd druk bezig met het nablussen. De brand is dan al lang onder controle. ,,De composthoop gloeit nog na. Als we dat laten zitten, staan we er vanavond weer’’, zei woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland, Jan Wittenberg. De oorzaak van de brand is niet bekend, maar vermoed wordt dat het om 'broei’ gaat die in de afvalbult door warmte spontaan is ontstaan. 

Van rookontwikkeling was zondagochtend al geen sprake meer, aldus Wittenberg. ,,Er zijn weinig klachten over binnengekomen bij ons.’’ 

Verbazing

Bij het personeel van boomkwekerij Piet Hanekamp is de verbazing over de brand groot. De eigenaar van de kwekerij zou enkele uren voordat de buurman de brandweer alarmeerde nog een inspectieronde op het terrein hebben gehouden. ,,Normaal ruik je wel dat er broei in zit’’, zegt medewerker Marco de Vries, ,,maar er is niets geks waargenomen. We zetten de komende dagen nog de waterkanon erop, om te voorkomen dat de brand weer aanwakkert.’’ Volgens De Vries is broei in een composthoop die leidt tot zo'n grote brand met zo'n rookontwikkeling nog nooit bij het bedrijf voorgekomen.

  1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
    PREMIUM
    Coronamaatregelen

    Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

    Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden". Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel