Volledig scherm
© Lars Smook

Cultuurprijs Overijssel naar violist Daniel Rowland

Violist Daniel Rowland heeft de Cultuurprijs Overijssel 2018 gewonnen. Dat is vanavond bekend gemaakt in Theater De Meenthe in Steenwijk. Danser Tiemen Stemerding won de talentprijs. 

De op 't Stift in Weerselo opgegroeide musicus Daniel Rowland is sinds 2005 de drijvende kracht achter het jaarlijkse Stiftfestival dat klassieke muziek promoot. De 46-jarige musicus  is volgens de jury een uitzonderlijk getalenteerd violist met een authentieke stijl. Hij reist de wereld rond met het Brodsky Quartet en doceert  onder meer aan het Royal College of Music in Londen. De prijswinnaar was zelf niet aanwezig in Steenwijk. De prijs werd uitgereikt aan de moeder van Rowland.

Talentprijs naar Enschedeër

De Talentprijs 2018 ging naar de Tiemen Stemerding. De passie, discipline en ambitie van de 22-jarige  danser en choreograaf uit Enschede maakten indruk op de jury. 

De winnaars  werden gekozen aan de hand van een publieksstemming op internet en  door een vakjury. Die bestond dit jaar uit Wim Fiselier, Peter Schoof, Kees Schafrat, Wilja Jurg en Marianne van de Steeg.

Vorig jaar ging de prijs naar Özcan Akyol.

Prijs

De Cultuurprijs Overijssel (een sculptuur en een geldbedrag van 2.500 euro) is een initiatief van Prins Bernhard Cultuurfonds, RTV Oost, De Stentor, De Twentsche Courant Tubantia en de NDC Mediagroep.   Tiem Stemerding ontving 1.000 euro en een sculptuur.

Kop van Overijssel