Volledig scherm
PREMIUM
Nico Pannekoek met de brieven van Desi Bouterse. © FFU.nl/Alex Mulder

De jaren van Desi Bouterse in Overijssel en Drenthe: vrienden en ploeggenoten van toen over de veroordeelde president

Desi Bouterse, de president van Suriname die vorige week 20 jaar cel kreeg voor zijn rol in de gruwelijke decembermoorden in 1982, woonde enkele jaren in Overijssel en Drenthe. Daar liet hij vooral als getalenteerd sporter indruk achter. Een rondgang.

Nieuwleusen

Nico Pannekoek (71) zit aan zijn eettafel – bedekt met Surinaams tafelkleed - en aarzelt. ,,Heb ik nog sympathie voor Desi? Dat is een lastige vraag. Ik wil op geen enkele manier goedpraten wat hij heeft gedaan… Maar ik, niemand in Nederland, heeft ooit in zijn situatie gezeten. Dus ja, zeg het maar. Hij was toen in ieder geval heel sympathiek.”

  1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
    PREMIUM
    video & foto's

    Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

    Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel