Volledig scherm
Het onderdeel ‘zwientie tikken’ trekt ieder jaar honderden toeschouwers op het Dicky Woodstock Popfestival. © Wilbert Bijzitter

Dicky Woodstock riskeert boete vanwege overtreding bij ‘zwientie tikken’

videoDe organisatie van Dicky Woodstock Popfestival riskeert een boete vanwege een overtreding bij het onderdeel ‘zwientie tikken’ dat op 5 augustus plaatsvond. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) constateerde in totaal drie overtredingen bij het popfestival in Steenwijkerwold.

Dat blijkt uit antwoorden die minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vrijdag 13 september gaf op vragen van de Partij van de Dieren (PvdD) over het veelbesproken volksvermaak.

Geen vergunning

Uit de antwoorden blijkt dat de festivalorganisatie geen vergunning had aangevraagd voor het transport van de varkens van- en naar het festivalterrein. Vanwege de niet verleende vergunning deed de NVWA nader onderzoek naar de herkomst van de varkens.

Volgens Schouten waren de dieren afkomstig van een varkensfokker uit de nabije omgeving. De varkens worden volgens de minister voorbereid op het evenement door in de periode voorafgaand aan het festival gehuisvest te worden met veel ruimte op een natuurlijke ondergrond.

Na het ‘zwientie tikken’, waarbij deelnemers geblinddoekt zo snel mogelijk een varken in een modderpoel moeten aantikken, gaan de dieren naar een hobbyboer. Daar verblijven de varkens nog enkele weken, alvorens ze naar een slachthuis gaan.

Volledig scherm
Deelnemers proberen een varken te tikken tijdens het onderdeel zwientie tikken op het Dicky Woodstock Popfestival. © ANP

Oormerken

Voor twee van de drie overtredingen kreeg de organisatie van Dicky Woodstock een waarschuwing. Voor het derde vergrijp, het verwijderen van oormerken bij de varkens, is een rapport opgemaakt. Dit rapport kan uiteindelijk leiden tot een bestuurlijke boete, schreef minister Schouten.

‘Zwientie tikken’ is al jaren omstreden. Dierenorganisaties proberen al lange tijd vergeefs een verbod af te dwingen op het folkloristische spelletje dat jaarlijks plaatsvindt op twee plattelandsfeesten in Oost-Nederland. Naast Dicky Woodstock wordt het ook gespeeld op het jaarlijkse dorpsfeest in Luttenberg.

Bekijk hier een video van het ‘zwientie tikken’ bij de vorige editie van Dicky Woodstock. 

Kop van Overijssel