Volledig scherm
© Pedro Sluiter

Doorstart dorpsvereniging Gieters Belang

GIETHOORN - De lokale democratie in Giethoorn lijkt gered. Op initiatief van 'betrokken bewoner' Evert van Dijk wordt Gieters Belang 'nieuwe stijl' donderdagavond gepresenteerd.

Giethoorn houdt een eigen dorpsbestuur. De inktzwarte wolken die zich samenpakten boven dorpsvereniging Gieters Belang toen hoognodige bestuurlijke versterking uitbleef en de laatste 'Mohikanen' in september ten einde raad besloten hun handen er vanaf te trekken, lijken weggedreven.

Opheffingsvergadering
Waar voormalig voorzitter Peter Boender en zijn bestuurscollega's twee maanden geleden een dikke punt zetten achter hun vrijwilligerswerk voor het dorp ('in deze kleine bezetting kunnen we echt niet meer verder') en de dorpsdemocratie tijdens een bewogen opheffingsvergadering als het ware teruggaven aan Giethoorn, heeft Evert van Dijk de handschoen weer opgepakt. ,,Heel eerlijk, Peter Boender had me in het recente verleden al eens gepolst. Toen zag ik dat niet zitten, maar nu de dorpsvereniging een nieuwe start kan maken en we er met een grote groep inwoners een eigen draai aan mogen geven, wil ik het wel een kans geven. Afgelopen tijd heb ik met veel dorpsgenoten gesproken en dat heeft een veelbelovende groep opgeleverd," meldt Evert van Dijk.

Basisschool
Van Dijk werd een 'bekende Giethoorner' als aanvoerder van de groep ouders die zich succesvol sterk maakte voor nieuwbouw van de basisschool op de in het dorp favoriete locatie aan de Beulakerweg. Van Dijk: ,,Dat is ook een beetje het beginpunt geweest om na te denken over de toekomst van Gieters Belang of hoe we de vernieuwde dorpsvereniging straks misschien ook dopen. Aan de hele schooldiscussie hield ik een breed netwerk in Giethoorn over." Als zijn belangrijkste taak ziet Evert van Dijk ervoor te zorgen dat Gieters Belang 'nieuwe stijl' in het hele dorp weer draagvlak krijgt. ,,Giethoorn is een vat vol verschillende belangen. En die hebben er helaas voor gezorgd dat hier op het gebied van saamhorigheid en onderling begrip nog een wereld te winnen valt."

Kop van Overijssel