Volledig scherm
PREMIUM
Eerder startte al de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Steenwijkerland. © Wilbert Bijzitter

Dorpen en steden Steenwijkerland nu ook in de race voor glasvezel

De kernen van Steenwijkerland zijn na het buitengebied nu ook aan de beurt om van glasvezel te worden voorzien. Glasvezel Buitenaf start binnenkort met de campagne, waarbij op uiterlijk 30 september minimaal 40 procent van de aansluitingen zich moet hebben aangemeld. De aanleg start dan begin volgend jaar.

Glasvezel Buitenaf verzorgde eerder al de aanleg van het snelle internet in het buitengebied van Steenwijkerland. De minimale animo lag toen op 60 procent, terwijl er om 50 werd gevraagd. Nu is het nog 10 procent minder, maar dat biedt geen garanties op succes, wil woordvoerder Suze van Baar zeggen. ,,Binnen de buitengebieden is de animo en saamhorigheid om voor glasvezel te gaan doorgaans groter. Het bereik in kernen is bovendien niet per definitie slecht, daar is het dan vaak ook wat lastiger om inwoners te overtuigen. Vandaar dat het percentage wat lager ligt.”

 1. Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van den Ende met liefde naar Steenwijk
  PREMIUM
  video

  Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van den Ende met liefde naar Steenwijk

  Voetballen doet Marco Borsato al jaren niet meer. Dus toen Kees Kist uit Steenwijk - de eerste Nederlander die ooit een Gouden Schoen kreeg - hem belde om de aftrap te doen bij het voetbaltoernooi tijdens de Kees Kist-dag in Steenwijk, sputterde de zanger wel even tegen. ,,Je hoeft alleen maar even tegen een bal te trappen’’, had Kist hem geantwoord. En voor zijn vriend streek Borsato dan toch over zijn hart.
 2. Geertjan Lassche: ‘Een kapotte Ipad mini, die is voor een nabestaande ongelooflijk belangrijk’
  PREMIUM
  video

  Geertjan Lassche: ‘Een kapotte Ipad mini, die is voor een nabestaan­de ongeloof­lijk belangrijk’

  Geertjan Lassche maakte de documentaire Break free, vijf afleveringen waarin hij met vijf verschillende nabestaanden de reis ging maken die hun dierbare nooit heeft kunnen maken. Deze week wordt de serie vertoond op NPO3. Lassche was in Oekraïne en liep er een aantal dagen door het oorlogsgebied. Nu roept hij op om een burgerloket te starten ter plekke, waar burgers persoonlijke spullen van slachtoffers kunnen inleveren.

Kop van Overijssel