Volledig scherm
Een otter. © DG

Duitse otter rukt op langs de IJssel

GIETHOORN/WAGENINGEN - Otters van Duitse origine duiken steeds vaker op in Overijssel en Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat zondag is gepubliceerd.

Zij komen hier op eigen kracht, zoals in de Nieuwkoopse Plassen, langs de IJssel ter hoogte van Voorst en langs de Dinkel. De komst van de Duitse otters verkleint de kans op inteelt onder de populatie in Nederland, die ongeveer 185 dieren telt. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar.

De meeste otters komen nog steeds voor in Overijssel en Friesland, waarbij De Weerribben-Wieden dus de belangrijkste functie vervult. In dit gebied leven rond de 86 otters, zo stelt de universiteit. Het natuurgebied is een belangrijke kraamkamer. Van hieruit ontstaan veel nieuwe 'kolonies' elders in Nederland.

Het aantal verkeersslachtoffers onder de otters blijft groot. Vorig jaar zijn in totaal 49 dieren doodgereden. Ook sterven otters door verdrinking in visfuiken.

De genetische variatie in de Nederlandse otterpopulatie lijkt zich te stabiliseren, blijkt uit DNA-onderzoek van uitwerpselen en dood gevonden dieren.

Kop van Overijssel