Volledig scherm
PREMIUM
Majoor buiten dienst Sierd Tilma leidt bezoekers rond in het beroemde kelderbarretje van de Kornputkazerne, zijn oude basis. © Wilbert Bijzitter

Echo van roemrucht verleden op Kornputterrein in Steenwijk

Steenwijk is al twintig jaar geen 'garnizoensstad' meer, maar gevoelsmatig wél. De herinnering aan het tijdperk dat honderden hier gelegerde militairen het stadshart - en uitgaansleven - kleurden, echoot lang na.

Precies tachtig jaar na de eerste steenlegging was het wel weer eens tijd voor een 'trip down memory lane'. Kolfje naar de hand van Sierd Tilma, de majoor buiten dienst die graag rondleidt op z'n oude basis. Hij draaide 41 jaar mee bij Defensie, waarvan tien als sergeant-majoor bij het 45 Pantserinfanteriebataljon, hier in Steenwijk.

  1. Stijve nek van Blokzijls pronkgoed op Dag van de Geschiedenis

    Stijve nek van Blokzijls pronkgoed op Dag van de Geschiede­nis

    Boeiend, zo’n Dag van de Geschiedenis in Blokzijl. Jammer dat je de rest van het weekend met een stijve nek van ontzag rondloopt. Kijk omhoog. Want daar vind je vaak de mooiste verrassingen. Blokzijls Gouden Eeuw is smaakvol verpakt in 75 monumenten met muurankers en gevelstenen die van zichzelf al aan ‘storytelling’ doen. Trap-, hals- en klokgevels domineren koopmanshuizen langs de Bierkade, de Zeedijk, Kerkstraat. Het historische hart van deze stadskern is een ware pronketalage voor al dat erfgoed.

Kop van Overijssel

poll

Moet de nieuwe school in Giethoorn worden gebouwd op de door de gemeente gekochte lap grond aan de Deuken?

  • Ja, een prima plek, precies tussen ‘noord’ en ‘zuid’. (58%)
  • Nee, vasthouden aan de eerder gekozen locatie aan de Beulakerweg. (19%)
  • Geen idee, dit moet de gemeenteraad maar beslissen. (23%)
343 stemmen