Volledig scherm
Gradus Laar laat de expositie zien. © Wilbert Bijzitter

Exclusief Steenwijker aardewerk is een grote hit; expositie in Stadsmuseum verlengd

De expositie ESKAF Steenwijk is een publieksmagneet in het Stadsmuseum. De jubileumexpositie over het exclusieve aardewerk van de Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek, dat nationaal nog altijd vele liefhebbers met een verzameling telt, trok de afgelopen maanden ruim vierduizend bezoekers en is nu wegens succes verlengd tot 15 december.

Museumman Gradus Laar vindt het bijzonder dat nog steeds zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot het befaamde sier- en gebruiksgoed van ESKAF, voorzien van het speciale scarabeestempel. ,,Vooral toeristen van buiten Steenwijk, veel kenners en verzamelaars.’’

Bruikleen

Mede dankzij die particuliere collecties in bruikleen en de eigen collectie kon het Stadsmuseum aan de Markt een rijk aanbod etaleren van 260 vazen, beeldjes, schotels en borden, kommen en koppen en sierobjecten.

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek z’n deuren opende aan de Spoorlaan. De fabriek, die van 1919 tot 1927 operationeel zou zijn in Steenwijk, werd opgericht door Hilbrand Ras en Hein Krop met als doel: artistiek aardewerk produceren dat voor iedereen betaalbaar was.

Prijzig

,,Maar voor een volksproduct bleken de prijzen toch te hoog’’, zegt Laar erover. Grote namen schaarden zich onder de ontwerpers van het keramiek, zoals de latere bekende beeldhouwer Hildo Krop uit Steenwijk, W.H. van Norden en Willem Bogtman, ook Steenwijker van origine en in zijn latere leven begenadigd glas-in-lood ontwerper. De stijl was zwierig en bloemrijk: jugendstil, art deco.

De productie draaide nog een poos in Huizen verder, maar de crisisjaren deden de ESKAF-fabriek ook hier de das om en in 1934 viel het doek definitief. ,,Al met al zijn er vele duizenden voorwerpen gemaakt en blijft ESKAF tot de verbeelding spreken. Tuurlijk, je moet het mooi vinden, maar dat geldt ook voor De Nachtwacht’’, zegt Laar.

Stadsmuseum Steenwijk is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Kop van Overijssel