Volledig scherm
De fictieve treincoupé in het verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk werd geopend door NS-conducteur Tmmy Kuster en bijzijn van genodigden. © Harry Jongman

Fictieve treinreis voor mensen met dementie in verpleeghuis Zonnekamp

Verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk kan de patiënten een treinreisje laten maken, zonder dat ze daarvoor ook maar een stap buiten de deur hoeven te zetten.

Het verpleeghuis heeft een heuse treincoupé laten maken. Wie plaats neemt en door het treinraam ‘naar buiten’ kijkt, ziet het Hollandse landschap aan zich voorbij trekken.

De fictieve treinreis is een ideetje van verzorgers Esther van der Schee en Bente Klaster. De laatste legde contact met de NS en regelde er oude treinbanken. Van der Schee en haar vriend Harry Jongman bouwden vervolgens met hulp van kennissen de treincoupé. Zij maakten in een echte trein de opnames van het voorbij trekkende landschap, dat nu te zien is in het verpleeghuis. 

Een treinreisje kan soms leiden tot herinneringen aan vroeger, laat het verpleeghuis weten. Die herinneringen kunnen weer leiden tot mooie gesprekken met de patiënten met dementie.

Tijdens de treinreis voor de opnamen trof Van der Schee conducteur Timmy Koster. Hij omarmde het initiatief en opende vrijdag de treincoupé door een fluitsignaal te geven. 

  1. Voor de beste droge worsten moet u voortaan naar Lantinga in Wanneperveen
    PREMIUM

    Voor de beste droge worsten moet u voortaan naar Lantinga in Wanneper­veen

    Met hun droge worsten, hun kant-en-klaarmaaltijden en hun hamsoorten gooiden de slagers en worstenmakers van Slagerij Lantinga uit Wanneperveen en Meppel zulke hoge ogen bij de Europese slagersvakwedstrijden van La Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau, dat ze zich nu Nationaal Kampioen van Nederland mogen noemen. ,,Het is de Champions League van de slagersvakwedstrijden", zegt een trotse Bert-Jan Lantinga, eigenaar van de slagerij.

Kop van Overijssel