Volledig scherm
De fictieve treincoupé in het verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk werd geopend door NS-conducteur Tmmy Kuster en bijzijn van genodigden. © Harry Jongman

Fictieve treinreis voor mensen met dementie in verpleeghuis Zonnekamp

Verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk kan de patiënten een treinreisje laten maken, zonder dat ze daarvoor ook maar een stap buiten de deur hoeven te zetten.

Het verpleeghuis heeft een heuse treincoupé laten maken. Wie plaats neemt en door het treinraam ‘naar buiten’ kijkt, ziet het Hollandse landschap aan zich voorbij trekken.

De fictieve treinreis is een ideetje van verzorgers Esther van der Schee en Bente Klaster. De laatste legde contact met de NS en regelde er oude treinbanken. Van der Schee en haar vriend Harry Jongman bouwden vervolgens met hulp van kennissen de treincoupé. Zij maakten in een echte trein de opnames van het voorbij trekkende landschap, dat nu te zien is in het verpleeghuis. 

Een treinreisje kan soms leiden tot herinneringen aan vroeger, laat het verpleeghuis weten. Die herinneringen kunnen weer leiden tot mooie gesprekken met de patiënten met dementie.

Tijdens de treinreis voor de opnamen trof Van der Schee conducteur Timmy Koster. Hij omarmde het initiatief en opende vrijdag de treincoupé door een fluitsignaal te geven. 

  1. Chef-koks en de druk van Michelinsterren: ‘Daar moet je mee leren dealen’
    PREMIUM
    Video

    Chef-koks en de druk van Michelin­ster­ren: ‘Daar moet je mee leren dealen’

    Ineens trokken ze de stekker uit hun driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen. Jacob Jan Boerma en zijn vrouw Kim Veldman kiezen voor hun gezin en andere, nieuwe culinaire uitdagingen. Is het koken op dit niveau inderdaad zo’n dief van een privéleven en de druk van de Michelinster te groot? Chef-koks Peter Gast (voorheen ’t Schultenhues in Zutphen) en Michel van der Kroft (’t Nonnetje in Harderwijk) vertellen over hoe zij werk en privé in balans houden. Of niet konden.

Kop van Overijssel