Volledig scherm
De fictieve treincoupé in het verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk werd geopend door NS-conducteur Tmmy Kuster en bijzijn van genodigden. © Harry Jongman

Fictieve treinreis voor mensen met dementie in verpleeghuis Zonnekamp

Verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk kan de patiënten een treinreisje laten maken, zonder dat ze daarvoor ook maar een stap buiten de deur hoeven te zetten.

Het verpleeghuis heeft een heuse treincoupé laten maken. Wie plaats neemt en door het treinraam ‘naar buiten’ kijkt, ziet het Hollandse landschap aan zich voorbij trekken.

De fictieve treinreis is een ideetje van verzorgers Esther van der Schee en Bente Klaster. De laatste legde contact met de NS en regelde er oude treinbanken. Van der Schee en haar vriend Harry Jongman bouwden vervolgens met hulp van kennissen de treincoupé. Zij maakten in een echte trein de opnames van het voorbij trekkende landschap, dat nu te zien is in het verpleeghuis. 

Een treinreisje kan soms leiden tot herinneringen aan vroeger, laat het verpleeghuis weten. Die herinneringen kunnen weer leiden tot mooie gesprekken met de patiënten met dementie.

Tijdens de treinreis voor de opnamen trof Van der Schee conducteur Timmy Koster. Hij omarmde het initiatief en opende vrijdag de treincoupé door een fluitsignaal te geven. 

 1. Transgenderpastor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken
  PREMIUM
  video

  Transgen­der­pas­tor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken

  Op het dieptepunt van haar leven werd ze schriftelijk doodverklaard door familieleden. Want een man die als vrouw verder wil, dat bestond niet in het streng gereformeerde milieu waarin ze opgroeide. Inmiddels is Jolanda Molenaar (64) geworden wie ze wil zijn mét behoud van haar geloof. Ze staat als lekenvoorganger op de kansel in haar woonplaats Steenwijk en studeert theologie met als doel de eerste transgenderpastor te worden. ,,Ik wil een rolmodel zijn.”
 2. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
  PREMIUM
  video

  Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

  Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Kop van Overijssel