Rita Pos en Marijke Sterk, bij de draaiende gaswininstallatie in Eesveen. Ze willen dat die het zwijgen op wordt gelegd. ,,Wij vinden dat het hier te hard van stapel loopt.”
Volledig scherm
PREMIUM
Rita Pos en Marijke Sterk, bij de draaiende gaswininstallatie in Eesveen. Ze willen dat die het zwijgen op wordt gelegd. ,,Wij vinden dat het hier te hard van stapel loopt.” © Wilbert Bijzitter

Gaswinner Vermilion kan beweren wat het wil, maar Eesveen blijft bevingen vrezen: ‘is er dan niets geleerd van Groningen?’

Energiemaatschappij Vermilion heeft met instemming van het ministerie van Economische Zaken de gaswinning in de Kop van Overijssel en Zuidwest-Drenthe de afgelopen jaren flink opgeschroefd. Tegen het zere been van Marijke Sterk, Rita Pos en Jeannette van der Velde, die als burgers en luizen in de pels het tegen beide opnemen. Ze vrezen op den duur Groningse toestanden in Eesveen en omgeving, en vragen de hoogste bestuursrechter maandag (vandaag, red.) de verleende toestemming per direct in te trekken. ,,Het loopt hier te hard van stapel.”

Of ze binnen het ministerie van Economische Zaken en de gaswinners van Vermilion al een bijnaam hebben? Iets dat refereert aan hun vasthoudende eigenschappen wellicht. Of aan het ogenschijnlijke gedram om gelijk te krijgen en de rol van belangenbehartiger die ze zichzelf hebben aangemeten. Iets niet zo flatteus misschien, het kan maar zo over de burelen op het hoofdkantoor in Harlingen zijn geroepen. Daar zetelt immers Vermilion, het van origine Canadese energiebedrijf dat momenteel de kleine gasvelden in de Kop van Overijssel leeg trekt. En voor trilangst zorgt.  

Kop van Overijssel