Volledig scherm
© ANP

Geld voor Olde Maat Uus in Giethoorn: wordt vervolgd

GIETHOORN - Niets dan lof voor bestuur en vrijwilligers van museum 't Olde Maat Uus in Giethoorn, maar vooralsnog geen geld. Het college stelt voor eenmalig 200.000 euro subsidiëren, een flink deel van politiek Steenwijkerland voelt voor de garantstelling die het museum vraagt. Over één ding is iedereen het eens: haast is geboden. In de raadsvergadering van 13 december moet er duidelijkheid komen, zodat het museum verder kan met de al in gang gezette verbouwing en uitbreiding aan het Binnenpad.

Stichting 't Olde Maat Uus heeft de gemeente gevraagd garant te staan voor een geldlening van 650.000 euro, die de stichting wil aangaan. Het college voelt daar niet voor en wil eenmalig 2 ton beschikbaar stellen. Daar kan het stichtingsbestuur van de Gieterse 'oudheidkamer' niet mee uit de voeten, zo blijkt uit een mail die Gerrit Meutgeert dinsdagmiddag namens het bestuur aan alle fracties heeft gestuurd. Oene Akkerman van de fractie BuitenGewoon Leefbaar stelde dinsdagavond tijdens de politieke markt voor de gevraagde garantstelling toch af te geven. "We hebben tenslotte te maken met een partij die al jaren een solide financiële huishouding voert", aldus Akkerman, die liet weten dat BGL in samenwerking met CPB en CDA een amendement voorbereidt. "Het is tijd voor korte klappen, zodat het museum na 13 december verder kan."

Onaangenaam
Wim Stapel (VVD) hekelde het late tijdstip waarop de raad bij de besluitvorming wordt betrokken. "Het is één minuut voor twaalf en wij moeten besluiten over iets fundamenteels. We hebben het hier over serieus geld. We staan met de rug tegen de muur en dat voelt knap onaangenaam. Geef ons de mogelijkheid naar de raadsvergadering toe tot een voorstel te komen dat breed gedragen wordt en er voor 't Olde Maat Uus het allerbeste uit te halen. Hier dreigt de binnenbocht, maar dat kon wel eens een hele dure worden."

De afzijdige reactie van wethouder Jacques Wagteveld zorgde voor wat wrevel bij onder meer de VVD, ChristenUnie en BGL. Wordt vervolgd in de raadsvergadering van 13 december.

Kop van Overijssel