Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Freddy Schinkel

Gemeente Steenwijkerland gaat honderden zieke essen kappen, mogelijk verkeershinder

De gemeente Steenwijkerland gaat de komende tijd honderden essen kappen, omdat deze zijn besmet met de gevreesde essentaksterfte. Dit zou voor verkeershinder kunnen zorgen. 

Er zijn 7000 essen die door de gemeente worden beheerd. Een kwart daarvan heeft verschijnselen van de essentaksterfte. Van dat aantal gaan er 475 gekapt worden, omdat deze te ernstig aangetast zijn. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel in de boom. Als de es is aangetast sterven de buitenste takken van de boom. De es maakt daarna weer nieuwe takken, maar die sterven vervolgens ook weer af. Na enige tijd sterft de es in zijn geheel af. 

Meerdere gemeenten in deze regio hebben te maken met dit probleem. Volgens de gemeente wordt er onderzoek naar de oplossing of behandeling van de essentaksterfte gedaan, maar die zijn nog niet gevonden. De essen in Steenwijkerland worden vanaf deze maand gekapt, dit kan tot half maart duren. Na het kappen komen er nieuwe bomen voor terug. Er zal daarbij een keuze gemaakt worden tussen de iep, de els, de esdoorn, de wilg, de populier, de eik en de berk.

Verkeershinder

Inwoners van de gemeente kunnen tijdens het kappen van de essen te maken krijgen met verkeershinder. Er wordt dan bijvoorbeeld een weg afgesloten, omdat de werkzaamheden aan de essen voor te veel hinder zorgen. Het verkeer wordt dan omgeleid, al probeert de gemeente dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Kop van Overijssel