Getalenteerde jeugd Steenwijk in spotlights Kopje Cultuur

videoJong Steenwijk speelde een prominente rol op Kopje Cultuur, met een eigentijdse kijk op beeldende kunst, poëzie en video-art. In het magische UIT-weekend dat Kornelis Kopje Cultuur heet worden bezoekers ondergedompeld in een elixer van balorig straattheater en bloedserieuze kunst. 

Er is vurige dans, bij vlagen krankzinnige acrobatiek, aanstekelijke muziek, hilarisch cabaret en meer. Al sinds de eeuwwisseling een beproefd recept onder de septemberzon en tóch presteren de samenstellers van dit volkscadeau - de achttiende editie was weer gratis toegankelijk - het om weer te verrassen. ,,Het is onze taak vernieuwend te blijven'', zegt Monique de Boer van de programmacommissie, ,,en een vereiste voor subsidieverstrekkers. Een bewuste keus dit jaar was om onder meer de jeugd in de spotlights te zetten.'' 

Megatrots

In de stad én in het park liet jong Steenwijk uitbundig van zich horen en zien. Nelson Petter had zijn DJ School tijdelijk verplaatst naar de Klincke; in een 'urban' sfeertje konden deejays in de dop zich zaterdag uitleven met 'samplers' en digitale draaitafels en live-videokunst produceren. Leerlingen van CSG Eekeringe trapten de avond ervoor al af met kunst in de kerk. Docent beeldende vorming en ckv Ellen van Opzeeland was megatrots op haar pupillen die creatief stoeiden met het thema 'Spanning'. ,,Er zijn echt heel bijzondere werkstukken uitgekomen. Ze zijn er in geslaagd de nadruk op spanning in het materiaal te leggen, van iets wat net níet gebeurt.'' Alle 44 kregen een pronkhoekje in de grote kunstmanifestatie 'Kunst in de Kop'. Gemist? Donderdagavond vanaf 20.00 uur is de prijsuitreiking in de Grote kerk en daar kunnen alle werken, ook van regionale kunstenaars, nog worden bewonderd.

Juweeltjes

Zaterdag leverden twee CSG-leerlingen nog een ander, spannend staaltje af met hun act als levend standbeeld en zondag gooide een handvol jonge (pre)pubers van de basisscholen hun gêne overboord met een voordracht van eigen gedichten op het bordes van villa Rams Woerthe. Kopje-coördinator Frans van der Velden vond het geweldig: ,,Hoe die kinderen bezig zijn met taal, stoeien met woorden. Zo creatief!'' Samen met beroepsdichter Kasper Peters toog de oud-onderwijsman afgelopen tijd langs vijf basisscholen in Steenwijkerland voor een workshop poëzie. ,,Vooral zijn vieze gedichten vonden de kinderen natuurlijk super'', zegt Frans met een lach, ,,hun opdracht was zelf te dichten voor Kopje Cultuur en daar zijn echt juweeltjes uitgekomen.''

Volledig scherm
Publiek geniet massaal van Kopje Cultuur in Steenwijk. © Wilbert Bijzitter
 1. Transgenderpastor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken
  PREMIUM
  video

  Transgen­der­pas­tor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken

  Op het dieptepunt van haar leven werd ze schriftelijk doodverklaard door familieleden. Want een man die als vrouw verder wil, dat bestond niet in het streng gereformeerde milieu waarin ze opgroeide. Inmiddels is Jolanda Molenaar (64) geworden wie ze wil zijn mét behoud van haar geloof. Ze staat als lekenvoorganger op de kansel in haar woonplaats Steenwijk en studeert theologie met als doel de eerste transgenderpastor te worden. ,,Ik wil een rolmodel zijn.”
 2. Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Jansklooster
  PREMIUM
  video

  Na 34 jaar krijgt Evert van Benthem toch zijn plein in Sint Janskloos­ter

  Ruim dertig jaar na zijn twee zeges in de Friesche Elfstedentocht is de kans groot dat Evert van Benthem dan toch een eigen plein krijgt in Sint Jansklooster. Met het verbeteren van het plein voor het dorpshuis, waar de marathonschaatser in 1985 en 1986 werd gehuldigd, vroeg de Stentor zich af waarom de beroemdste inwoner van Sint Jansklooster – sinds 2000 woonachtig in Canada – nog niet is geëerd in zijn voormalige woonplaats.

Kop van Overijssel