Volledig scherm
© ANP

Grachten Giethoorn blijven voorlopig overvol

Giethoorn gaat nog een zomer tegemoet met overvolle grachten. Brede vaartuigen en 'spookboten' zorgen voor extra drukte. En de nieuwe vaarverordening, met regels voor bootverhuur die wél voldoen aan Europese wetgeving, komt er niet eerder dan in het najaar.

Op dit moment varen 664 kleine bootjes en 100 rondvaartboten met vergunning door de grachten van Giethoorn. Het maximale aantal vergunningen is al jaren bereikt, wat betekent dat nieuwe ondernemers geen kans krijgen om boten te verhuren in het dorp. ,,Dat mag niet volgens Europese regels", stelt woordvoerder Marcel de Werd van de gemeente Steenwijkerland.

Oneindig

Volgens de Europese Unie moet een verhuurmarkt toegankelijk zijn voor nieuwkomers. Maar in Giethoorn worden geen nieuwe vergunningen uitgegeven en de bestaande vergunningen zijn oneindig geldig. In een nieuwe verordening moet dat anders. Vergunningen kunnen bijvoorbeeld eens in de tien jaar per inschrijving worden herverdeeld.

Behalve het niet voldoen aan Europese regels zijn er meer problemen. Zo vinden inwoners dat de boten in de dorpsgrachten te groot worden en er weinig toezicht is op 'spookboten' die zonder vergunning worden verhuurd.

,,Daardoor staat de veiligheid op het spel", vindt Evert van Dijk van Gieters Belang. ,,De brandweer kan er met de blusboot nog nauwelijks doorkomen. Die problemen moeten worden opgelost in een nieuwe verordening. Goed dat we meer tijd krijgen om dat goed aan te vliegen."

Najaar

Het college van B en W van Steenwijkerland heeft nu besloten zowel de nieuwe vaarverordening als andere problemen in het dorp in één keer in het najaar aan te pakken. Tot die tijd blijven de oude regels van kracht.

Kop van Overijssel