Grootste aluminium zeiljacht ter wereld verlaat werf in Vollenhove

videoBij scheepswerf Royal Huisman in Vollenhove heeft vandaag het grootste aluminium zeiljacht ter wereld de hangar verlaten. 

De Sea Eagle II heeft een lengte van 81 meter en is gebouwd in opdracht van een zakenman in Taiwan. Hij liet eerder al de Sea Eagle bouwen bij Royal Huisman, maar dat schip was de helft kleiner. Het eerste zeiljacht was nog maar net te water gelaten in 2015 toen de Taiwanees besloot dat hij dit jacht ook wilde laten bouwen. Daarvoor moest de hangar vergroot worden.

Top tien

Vandaag verliet het schip per ponton de hangar in Vollenhove voor een reis naar Amsterdam, waar het te water gelaten wordt. Daarna volgen proefvaarten en trainingen aan boord van de bemanning. Volgens Royal Huisman behoort de Sea Eagle II straks tot de top tien van 's werelds grootste zeiljachten.  

Volledig scherm
De hangar moest vergroot worden om onderdak te bieden aan het 81 meter lange zeiljacht © Wilbert Bijzitter
  1. Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperiode
    PREMIUM
    video & foto's

    Schaatsers snakken naar een toertocht, in 'de Kop' zijn er klaar voor, maar nu nog een vorstperio­de

    Wat snakt Nederland, met de Kop van Overijssel voorop, naar een strenge winter. Een week matige tot strenge vorst, en er kan volop worden geschaatst op de grachten en meren. Maar de fraaie beelden van een langgerekt lint schaatsers tussen de weilanden en het wuivende riet zijn zo langzamerhand nostalgie. Schaatstoertochten worden niet meer verreden. De laatste keer is zeven jaar geleden. Er ontstaat gelijk chaos op de weg en het ijs. Maar wat als Koning Winter zich nu meldt? ,,We zijn er klaar voor’’, klinkt het uit verschillende monden.

Kop van Overijssel