Volledig scherm
(Bron: Google Maps)

Grotere rietloods Lok in Belt-Schutsloot lijkt in zicht

BELT-SCHUTSLOOT - Mogen de gebroeders Lok hun riet- en visserij bedrijf in Belt-Schutsloot verhuizen naar een terrein verderop aan de Belterweg? Om daar een nieuwe werk- en opslagloods te bouwen? Of toch niet? Die knoop moet de gemeenteraad van Steenwijkerland over twee weken doorhakken.

Al vele jaren probeert de familie Lok meer armslag en opslag onderdak voor de riethandel te krijgen. De bestaande bedrijfslocatie zou dan beschikbaar komen voor de ook al jaren beoogde bouw van een tiental (koop)woningen door de Genemuider projectontwikkelaar Heutink.

Huizen waarom het dorp zit te springen. Deze week nog maakte het bestuur van Dorpsbelangen in deze krant duidelijk dat de actuele behoefte aan meer woningen, met name voor jongeren en senioren, groot is. Bestuurslid Jettie de Jonge hoopt dan ook 'van harte' dat de lokale politiek tijdens de eerstkomende vergadering op 25 oktober achter een nieuwe rietloods voor Lok en daarmee woningbouw op de Belt gaan staan. In de loop van november zou de gemeenteraad er dan een definitieve klap op kunnen geven. "Als er dan verder geen bezwaar meer wordt gemaakt tegen de nieuwe rietloods, heeft het dorp voor het eerst in een kwart eeuw weer uitzicht op nieuwbouw," hoopt De Jonge.

Gemeente, gebroeders Lok, Dorpsbelangen en ontwikkelaar Heutink dachten begin 2014 al aan de slag te kunnen, maar de gemeenteraad durfde er toen nog geen klap op te geven. Woningbouw op het huidige terrein van Lok kende en kent weliswaar alleen maar voorstanders, maar tegen de vervangende nieuwe rietloods voor Lok (66 bij 25 meter en ruim 9 meter hoog) in de natuurlijke groene dorpsrand werd wel flink gesputterd.

Dit vertaalde zich uiteindelijk in uitgebreide officiële bezwaarschriften vanwege aantasting van natuur en toenemende (verkeers)overlast. Omdat de bezwaren te beoordelen ging het plan destijds toch weer in de parkeerstand en werd onder meer toegezegd ook nog eens goed te kijken of er voor de rietloods misschien toch nog een betere plek te vinden was. Snel werd toen al duidelijk dat zo'n alternatieve locatie niet voorhanden was.

Recent heeft de gemeente de bezwarenprocedure afgerond. Op enkele kleine aanpassingen na stellen burgemeester en wethouders voor de noodzakelijke bestemmingswijzing definitief te maken. Of de bezwaarmakers van plan zijn in hoger beroep te gaan tegen de afwijzing door het college kon gisteren niet achterhaald worden.

Kop van Overijssel