Volledig scherm
Zomerdrukte in Giethoorn, een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen. © ANP

Half miljoen voor beter in kaart brengen bezoekersstromen Giethoorn

Een bedrag van 500.000 euro heeft de Tweede Kamer beschikbaar gesteld voor een systeem waarmee bezoekersstromen met behulp van technologie beter in kaart kunnen worden gebracht. Met het systeem kunnen toeristenstromen in hotspots als Giethoorn, Kinderdijk en Zaandam in de toekomst mogelijk beter worden verspreid.

CDA-Kamerlid Maurits von Martels en VVD-Kamerlid Thierry Aartsen dienden onlangs een amendement over het meetsysteem, die met een ruime meerderheid van stemmen werd aangenomen. Met dit meetsysteem, met de naam landelijke gecoördineerde data-alliantie, moeten de drie toeristische hotspots beter met elkaar samenwerken. Met het systeem kan real-time aan de hand van onder meer telefoondata inzicht worden verkregen in bezoekersstromen.

Groei

Deze ontwikkeling levert een wezenlijke bijdrage aan de toeristische sector in Nederland, verwachten Von Martels en Aarsten. Door toeristen beter over Nederland te spreiden kan volgens beide Kamerleden een bijdrage geleverd worden aan zowel de leefbaarheid in gebieden met overtoerisme als in gebieden waar meer toeristen juist bijdragen aan leefbaarheid en economische groei.

Actie

Het meetsysteem is als project onderdeel van een omvangrijker toerismeplan. Dit landelijke toerismeplan waarbij de blik is gericht op 2030 werd in oktober gepresenteerd door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

  1. IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’
    PREMIUM

    IJsclubs onder druk door uitblijven winterweer: ‘Als we weer een ijsloze winter krijgen...’

    Het uitblijven van een lange periode van winterweer heeft grote gevolgen voor natuurijsclubs in Nederland. Meerdere clubs hebben zich de afgelopen periode bij de KNSB gemeld, omdat hun kosten zo langzamerhand hoger worden dan de opbrengsten. Geen ijs betekent immers geen contributie van leden. ,,Dat het allemaal onder druk staat, is wel helder”, laat de schaatsbond weten. In Oost-Nederland vallen de problemen nog mee, maar ook daar is de situatie niet altijd rooskleurig. ,,Je moet teren op de reserves die je hebt.”

Kop van Overijssel