De voormalige droogschuur van de koffieplantage Peperpot in Suriname, die vanaf 1793 door een erfenis eigendom werd van de familie De Vos van Steenwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
De voormalige droogschuur van de koffieplantage Peperpot in Suriname, die vanaf 1793 door een erfenis eigendom werd van de familie De Vos van Steenwijk. © Martin van der Linde / Joop van Putten

Historicus duikt in Overijssels slavernijverleden en vindt 800 archiefstukken: ‘Het gebeurde ook hier’

Niet een paar, maar honderden connecties. Martin van der Linde, historicus bij Overijsselacademie in Zwolle, ontdekte zo'n 800 archiefstukken waaruit blijkt dat slavernij ook echt tot het Overijsselse verleden behoort. ,,Het doel? Dat het slavernijverleden tijdens het herdenkingsjaar in 2023 ook regionaal wordt herdacht.”

  1. 1,1 miljoen Kopen zonder kijken-kijkers zien hoe Lumanda twijfelt Urk te verruilen voor onprettig huis in Almere
    Update

    1,1 miljoen Kopen zonder kij­ken-kij­kers zien hoe Lumanda twijfelt Urk te verruilen voor onprettig huis in Almere

    Het is tijd om te gaan. Dat waren de woorden van Lumanda en Marloes gisteravond in Kopen zonder kijken, zo zagen 1,1 miljoen mensen. Het stel klapte zowat uit hun huis op Urk, maar een woning vinden bleek niet zo makkelijk te zijn. En toen er dan eindelijk een paleisje in Almere gevonden was voor de dames, sloeg de paniek bij Urker Lumanda toe. ,,Ik voel me niet thuis”, constateerde ze.

Kop van Overijssel