De voormalige droogschuur van de koffieplantage Peperpot in Suriname, die vanaf 1793 door een erfenis eigendom werd van de familie De Vos van Steenwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
De voormalige droogschuur van de koffieplantage Peperpot in Suriname, die vanaf 1793 door een erfenis eigendom werd van de familie De Vos van Steenwijk. © Martin van der Linde / Joop van Putten

Historicus duikt in Overijssels slavernijverleden en vindt 800 archiefstukken: ‘Het gebeurde ook hier’

Niet een paar, maar honderden connecties. Martin van der Linde, historicus bij Overijsselacademie in Zwolle, ontdekte zo'n 800 archiefstukken waaruit blijkt dat slavernij ook echt tot het Overijsselse verleden behoort. ,,Het doel? Dat het slavernijverleden tijdens het herdenkingsjaar in 2023 ook regionaal wordt herdacht.”

 1. Organisator Christian verzekert: casting Miss Giethoorn is coronaproof
  PREMIUM

  Organisa­tor Christian verzekert: casting Miss Giethoorn is corona­proof

  Miss Giethoorn Netherlands houdt zondag de casting voor de mei volgend jaar te houden finale. Niet in Giethoorn, maar in Stadspaleis OldRuitenborgh in Vollenhove. ,,Een prachtige locatie, waar het coronaproof kan’’, verzekert Christian Vredenburg, de Steenwijker organisator van de miss- en misterverkiezing. Waar veel andere evenementen worden afgelast, kiest Vredenburg er voor om dat juist niet te doen.
 2. Enquête moet de mening van inwoners van Giethoorn over het vaarbeleid in hún gracht boven tafel krijgen
  PREMIUM

  Enquête moet de mening van inwoners van Giethoorn over het vaarbeleid in hún gracht boven tafel krijgen

  Is het een goed idee om verhuurboten te weren tussen paal 1 en 5 in de Dorpsgracht? Moeten authentieke houten punters korting krijgen? En mogen verhuurboten alleen overdag over 24 uur per dag in de grachten komen? Met vragen als deze peilt belangenvereniging 't Gieters Belang de mening van de inwoners van Giethoorn over het nieuwe vaarbeleid van de gemeente Steenwijkerland.

Kop van Overijssel