Volledig scherm
Gemaal Stroink bij Vollenhove bestaat 100 jaar. Foto: Pedro Sluiter © Pedro Sluiter Foto

Honderd jaar oude gemaal Stroink bij Vollenhove rolt blauwe loper uit

Het Gemaal A.F. Stroink aan de dijk tussen Vollenhove en Blokzijl draait honderd jaar. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta vierde dat zaterdag tegelijk met Nationale Molen- en Gemalendag. Voor vijfhonderd bezoekers rolde ze daarom de blauwe loper uit.

Oordopjes zijn geen overbodig luxe zaterdag als Schutterij Blokzijl drie keer een demonstratie geeft van het waterkanon. Marco Otto legt uit dat deze vroeger werd afgevuurd om omwonenden te waarschuwen voor hoog water of dijkdoorbraken. Binnen in het gemaal zelf kunnen de bezoekers een rondleiding krijgen langs de enorme pompen. Medewerkers van het waterschap vertellen dat die 3.400 kub water per minuut kunnen afvoeren naar het IJsselmeer. Omgerekend zijn dat honderd vrachtwagens vol.

Veiligheid

Vooral kinderen maken zaterdag graag een tochtje met de patrouilleboot. ,,Het Waterschap zorgt voor veiligheid op het water en heeft dat vastgelegd in het Waterplan,’ zegt communicatieadviseur Annemieke Teurlinckx. Wie met zijn mobieltje de QR-code op de nieuwe informatiepanelen scant, kan daarin lezen dat het Waterschap de dijken en kades onderhoudt om het risico op overstromingen en wateroverlast te beperken. 

Muskusratten

Daarom bestrijdt ze ook muskusratten. Vanuit een stand laten muskusratbestrijders zien hoe deze knaagdieren graafschade aan oevers en dijken aanrichten. Een helikoptervlucht maken van Hoogeveen tot Deventer kan zaterdag ook, maar alleen als je een Virtual Realitybril opzet. Of luisteren naar straattheatergroep Sjeu uit Vollenhove, die hartstochtelijk liedjes over storm en water aanheft.

De bezoekers stellen volgens Teurlinckx volop vragen over de werking van het gemaal, de vispassage en de stuwen. Het valt haar op dat veel mensen wel 2,5 tot 3 uur blijven hangen. ,,Ik rijd hier zo vaak langs, nu kan ik eindelijk eens binnenkijken’’, zegt een bezoeker. 

Om passerende fietsers ook buiten de open dagen te kunnen informeren, plaatst het waterschap binnenkort een informatiepaneel met een QR-code aan de weg.

Kop van Overijssel