De watertoren in Sint Jansklooster telt 207 treden die bezoekers naar een hoogte van 24 meter brengen. Wie de toren wil bezoeken, kan parkeren bij Bezoekerscentrum De Wieden.
Volledig scherm
De watertoren in Sint Jansklooster telt 207 treden die bezoekers naar een hoogte van 24 meter brengen. Wie de toren wil bezoeken, kan parkeren bij Bezoekerscentrum De Wieden. © Berichtendienst GZ

Honderden beklimmen watertoren Sint Jansklooster

De watertoren bij Sint Jansklooster was tijdens Open Monumentendag een ware trekpleister. Honderden mensen konden na de beklimming van de meer dan tweehonderd treden genieten van een prachtig uitzicht. En dat is soms wel eens anders. 

Bezoekers hadden vanaf de uit 1932 daterende toren deze keer zicht op omringende plaatsen als Kampen, Zwolle en Steenwijk. Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten gaf boven tekst en uitleg. ,,Bezoekers zijn opvallend geïnteresseerd in bijvoorbeeld de trap en de functie van de watertoren. De afgelopen jaren kwamen vooral veel mensen uit de directe omgeving die het uitzicht eens wilden zien. Nu komen de bezoekers uit een bredere regio”, vertelt Haverkort, die daardoor ook andere vragen voorgelegd kreeg.

Elke zaterdag

Vanaf 1856 zijn in Nederland 260 watertorens gebouwd die moesten zorgen voor een betrouwbare drinkwatervoorziening. In de toren van Sint Jansklooster zat ooit 400.000 liter in het watervat bovenin de monumentale toren, die overigens iedere zaterdag voor publiek geopend is.

Bezoekers aan de Open Monumentendag konden zaterdag vanuit de watertoren in Sint Jansklooster onder andere genieten van dit uitzicht.
Volledig scherm
Bezoekers aan de Open Monumentendag konden zaterdag vanuit de watertoren in Sint Jansklooster onder andere genieten van dit uitzicht. © Erik Driessen
  1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
    PREMIUM
    Coronamaatregelen

    Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

    Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden.” Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel