Volledig scherm
De watertoren in Sint Jansklooster telt 207 treden die bezoekers naar een hoogte van 24 meter brengen. Wie de toren wil bezoeken, kan parkeren bij Bezoekerscentrum De Wieden. © Berichtendienst GZ

Honderden beklimmen watertoren Sint Jansklooster

De watertoren bij Sint Jansklooster was tijdens Open Monumentendag een ware trekpleister. Honderden mensen konden na de beklimming van de meer dan tweehonderd treden genieten van een prachtig uitzicht. En dat is soms wel eens anders. 

Bezoekers hadden vanaf de uit 1932 daterende toren deze keer zicht op omringende plaatsen als Kampen, Zwolle en Steenwijk. Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten gaf boven tekst en uitleg. ,,Bezoekers zijn opvallend geïnteresseerd in bijvoorbeeld de trap en de functie van de watertoren. De afgelopen jaren kwamen vooral veel mensen uit de directe omgeving die het uitzicht eens wilden zien. Nu komen de bezoekers uit een bredere regio”, vertelt Haverkort, die daardoor ook andere vragen voorgelegd kreeg.

Elke zaterdag

Vanaf 1856 zijn in Nederland 260 watertorens gebouwd die moesten zorgen voor een betrouwbare drinkwatervoorziening. In de toren van Sint Jansklooster zat ooit 400.000 liter in het watervat bovenin de monumentale toren, die overigens iedere zaterdag voor publiek geopend is.

Volledig scherm
Bezoekers aan de Open Monumentendag konden zaterdag vanuit de watertoren in Sint Jansklooster onder andere genieten van dit uitzicht. © Erik Driessen
 1. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.
 2. Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk
  PREMIUM
  video

  Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk

  Voetballen doet Marco Borsato al jaren niet meer. Dus toen Kees Kist uit Steenwijk - de eerste Nederlander die ooit een Gouden Schoen kreeg - hem belde om de aftrap te doen bij het voetbaltoernooi tijdens de Kees Kist-dag in Steenwijk, sputterde de zanger wel even tegen. ,,Je hoeft alleen maar even tegen een bal te trappen’’, had Kist hem geantwoord. En voor zijn vriend streek Borsato dan toch over zijn hart.

Kop van Overijssel