Volledig scherm
De watertoren in Sint Jansklooster telt 207 treden die bezoekers naar een hoogte van 24 meter brengen. Wie de toren wil bezoeken, kan parkeren bij Bezoekerscentrum De Wieden. © Berichtendienst GZ

Honderden beklimmen watertoren Sint Jansklooster

De watertoren bij Sint Jansklooster was tijdens Open Monumentendag een ware trekpleister. Honderden mensen konden na de beklimming van de meer dan tweehonderd treden genieten van een prachtig uitzicht. En dat is soms wel eens anders. 

Bezoekers hadden vanaf de uit 1932 daterende toren deze keer zicht op omringende plaatsen als Kampen, Zwolle en Steenwijk. Bernadette Haverkort van Natuurmonumenten gaf boven tekst en uitleg. ,,Bezoekers zijn opvallend geïnteresseerd in bijvoorbeeld de trap en de functie van de watertoren. De afgelopen jaren kwamen vooral veel mensen uit de directe omgeving die het uitzicht eens wilden zien. Nu komen de bezoekers uit een bredere regio”, vertelt Haverkort, die daardoor ook andere vragen voorgelegd kreeg.

Elke zaterdag

Vanaf 1856 zijn in Nederland 260 watertorens gebouwd die moesten zorgen voor een betrouwbare drinkwatervoorziening. In de toren van Sint Jansklooster zat ooit 400.000 liter in het watervat bovenin de monumentale toren, die overigens iedere zaterdag voor publiek geopend is.

Volledig scherm
Bezoekers aan de Open Monumentendag konden zaterdag vanuit de watertoren in Sint Jansklooster onder andere genieten van dit uitzicht. © Erik Driessen
  1. Scouting 'welwillend’ om plaats te maken voor basisschool en dorpshuis in Tuk
    PREMIUM

    Scouting 'welwillend’ om plaats te maken voor basis­school en dorpshuis in Tuk

    Het lijkt een pragmatische ruil: de scouting Johan van den Kornput in Tuk naar een nieuw terrein bij de Woldberg en op hun oude locatie verrijst dan de nieuwbouw voor basisschool 't PuzzelsTuk en het Dorpshuis in Tuk. En hoewel de scouting 'welwillend’ is om mee te werken, moeten er dan wel nog wat hobbels genomen worden. ,,We moeten er niet bij in schieten", zegt woordvoerder Daniël Haveman van de scouting.

Kop van Overijssel