Hun subsidie wordt gehalveerd, maar rietteler-familie De Dood laat zich niet kisten

videoJohan en Yfke de Dood hebben samen hun riettelersbedrijf aan de Rietweg in Nederland, gemeente Steenwijkerland. Al zeven generaties is het riet door hun familie geteeld. De subsidie voor het beheer van het 32 hectare grote gebied wordt gehalveerd, dat baart hun grote zorgen. Vandaar dat ze hun deuren open zetten om iedereen te kunnen laten zien wat zij doen voor dat subsidiegeld. In de hoop het tij te keren.

,,De dood waart rond in Nederland werd er gezegd”, vertelt Johan de Dood(43) uit Nederland lachend. Nederland is een piepklein gehucht aan de Weerribben. Hij is de zevende generatie riettelers van zijn familie. Samen met zijn vrouw Yfke runt hij het bedrijf.  Al vanaf dat hij klein jochie was liep hij mee met zijn vader Jan Peter, die inmiddels 74 jaar is  en nog volop meewerkt, maar nu als vrijwilliger, zeggen ze gekscherend. Want de ‘directeur’ is hij zelf, sinds 1 januari van dit jaar. Toch was het voor hem niet vanzelfsprekend dat hij het riet in ging. Hij had zijn monteursdiploma gehaald, maar het riet  begon aan hem te trekken.

 1. Miljoenen voor fietspaden Steenwijkerland om toerist verder te laten kijken dan alleen Giethoorn: iedere meter kost 147 euro
  PREMIUM

  Miljoenen voor fietspaden Steenwij­ker­land om toerist verder te laten kijken dan alleen Giethoorn: iedere meter kost 147 euro

  De gemeente Steenwijkerland en de provincie trekken de komende jaren zo'n 4,8 miljoen euro uit om twaalf fietspaden in de Kop van Overijssel aan te pakken en de Steenwijkerweg bij Willemsoord her in te richten. Doel ervan is om de massale toeristenstroom naar vooral Giethoorn beter te verspreiden over de gemeente en de regio. Er zit echter nog wel een addertje onder het gras: PFAS.
 2. Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt
  video

  Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

  De politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo’n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Kop van Overijssel