Volledig scherm
Het icarusblauwtje is de grote verliezer in het Cadoelerveld tussen Vollenhove en Zwartsluis. © foto’s Wim Temmink

Icarusblauwtje grote verliezer Cadoelerveld

VOLLENHOVE - Meer dan tien jaar worden in het Cadoelerveld, een privé-natuurterrein tussen Vollenhove en Zwartsluis, vlinders geteld. Nog nooit is het zo'n slecht vlinderjaar geweest.

Het Cadoelerveld aan de Oppen Swolle heeft een oppervlakte van 2,5 hectare. De voormalige weilanden zijn in het voorjaar van 2002 opnieuw ingericht en inmiddels veranderd in vochtig en droog schraalland. Hier zijn 267 soorten planten geteld, 25 soorten dagvlinders waargenomen en 116 soorten vogels.

Slecht vlinderjaar
In navolging van het landelijke beeld kent het Cadoelerveld dit jaar een slecht vlinderjaar. Het is volgens eigenaar Wim Temmink zelfs het slechtste vlinderjaar sinds 2005, toen is begonnen met vlinders tellen op een daarvoor uitgezette vaste route. "Vooral het vrijwel ontbreken van het icarusblauwtje heeft bijdragen aan de negatieve score", aldus Temmink.

Icarusblauwtje
"Alle voorgaande jaren was het icarusblauwtje de meest getelde vlinder op het Cadoelerveld." 2013 was een topjaar voor het icarusblauwtje, toen werden maar liefst 1.250 exemplaren geteld. "In 2016 nog slechts vier! De populatie is dus vrijwel weggevaagd", betreurt Temmink, die aangeeft dat het aantal sinds het topjaar 2013 terugliep. Vorig jaar werden nog 154 exemplaren geteld.

Graslandvlinders
"Graslandvlinders, waaronder het icarusblauwtje, hebben het moeilijk in Nederland omdat het agrarische land de vlinders weinig meer te bieden heeft. Weilanden zijn voornamelijk groen van het gras; kruiden en bloemen ontbreken. Het Cadoelerveld is met 2,5 hectare wellicht te klein om een levensvatbare populatie van het icarusblauwtje in stand te houden. Jammer."

Dagpauwoog
De dagpauwoog daarentegen doet het dit jaar wel goed. Worden daar per jaar gemiddeld 40 van geteld, dit jaar zijn 113 dagpauwogen geteld. "Meer dan ooit over de afgelopen 12 jaar." Ook de citroenvlinder doet het goed in het natuurterrein aan de Oppen Swolle. "De aantallen van deze vlinder zijn na jaren van achteruitgang vrijwel weer terug op het niveau van begin jaren negentig."

Kop van Overijssel