Volledig scherm
Punteren in Giethoorn © Sander Lindenburg

Inwoners Giethoorn steggelen over botenhuis en erfgrens

Giethoornse J. van Ettekoven hoopt dat de Raad van State alsnog een stokje steekt voor het plan van een buurvrouw om een botenhuis aan de Dwarsgracht te bouwen.

Die komt volgens Van Ettekoven pal voor haar woning te staan en bovendien deels op haar grondgebied. De buurvrouw ontkende dat met klem en stelt dat de schuur op eigen grond komt en niet pal voor, maar naast de woning van Van Ettekoven. Tijdens de rechtszaak in Den Haag bleek dat de buren al langer met elkaar overhoop liggen over de vraag waar precies de eigendomsgrenzen lopen. 

Ankerpalen

Volgens Van Ettekoven heeft de buurvrouw(M. Bijkerk) nieuwe beschoeiing en ankerpalen deels voor haar oever gezet in in 'haar water'. De gemeente Steenwijkerland heeft eerder bouw(omgevings)vergunning aan de buurvrouw verleend voor de bouw van een botenhuis, het afgraven van een haventje(zo'n 12 m2) en het aanbrengen van beschoeiing. Volgens de gemeente past de vergunning in het bestemmingsplan en komt alles op het grondgebied van de buurvrouw. Van Ettekoven, die ook al een civiele procedure heeft gevoerd over de kadaster- en eigendomsgrenzen, weet zeker dat en deel op haar grond- en watergebied is gepland. 

Botenhuis

Bovendien was er een veel betere plek voor het botenhuis aan de andere zijde van buurvrouws perceel,'maar daar heeft ze een haventje dicht gegooid en nu wil ze aan mijn kant die schuur bouwen.' De Raad van State stelde wel een paar vragen, maar leek niet op onoverkomelijke obstakels te stuiten. De buurvrouw wil pas gaan bouwen als alle uitspraken, zowel over het botenhuis als de eigendomskwestie, positief zijn. Uitspraak over de omgevingsvergunning volgt binnen enkele weken.

Kop van Overijssel