Volledig scherm
Officieren van justitie Wouter Bos en Sabina van der Kallen © ANP

Justitie wil behandeling na gedwongen seks en mishandelingen

GIETHOORN – Mishandelingen, bedreigingen met messen, verwurgingen en gedwongen seks. Geen van die beschuldigingen zou de ex-partner van Laurens H. uit Giethoorn door zijn doen zijn overkomen. Toch hoorde de 22-jarige in de Zwolse rechtbank een celstraf van 4 maanden eisen, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

De moeder van H. schakelde in maart de politie in, omdat ze vreesde voor de veiligheid van de vrouw nadat zij een kreet om hulp van haar had ontvangen. Het slachtoffer vertelde de politie daarop gruwelverhalen over wat zij zoal meegemaakt had tussen december en maart. H. zou haar niet alleen stelselmatig geslagen en geschopt hebben, maar hij zou haar ook vaak hebben bedreigd met messen.

Boze bui
Het enige wat H. bekende in de rechtbank was dat hij haar wel eens bedreigd heeft af te maken, al is daar volgens hem nooit een mes aan te pas gekomen en waren dat alleen woorden die in een boze bui gebezigd waren.

Triootje
Het slachtoffer claimt ook dat hij haar onder bedreiging gedwongen heeft deel te nemen aan een triootje. H. meent dat het andersom was. "Ik wilde het niet, maar zij trok mij mee" vertelde hij over de dag waarop zij volgens hem al seks had met een vriend van hem. "Ik weet zelf hoe het is om misbruikt te worden. Dat zou ik een ander nooit aandoen."

Verminderd toerekeningsvatbaar
Het slachtoffer verklaarde dat het soms leek alsof H. de gewelddadige gebeurtenissen gewist had uit zijn geheugen, omdat hij zich niet leek te herinneren wat er allemaal gebeurd was. Dit dissociatiebeeld, mogelijk door trauma's in het verleden, leek ook naar voren te komen uit de rapportage van een deskundige. Gezien zijn problematiek is H. volgens de deskundige verminderd toerekeningsvatbaar.

Horror
Door tekstberichtjes tussen het voormalig koppel en de consistente verklaringen van de vrouw vindt de officier van justitie dat er voldoende bewijs is om de bedreigingen en mishandelingen bewezen te verklaren. "Het dossier is een horrorverhaal" zei ze. Maar bewijs met betrekking tot het gedwongen triootje was er volgens de officier onvoldoende. Zij verzocht de rechtbank om H. op dat punt vrij te spreken. De officier van justitie wil vooral inzetten op behandeling en vroeg de rechtbank om ook reclasseringstoezicht en een contact- en locatieverbod te koppelen als voorwaarden aan het voorwaardelijke strafdeel.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Kop van Overijssel