Volledig scherm
© ANP

Kalenbergse Marieke geëvacueerd na aardbeving

BLENHEIM/KALENBERG - Het glaswerk en de flessen wijn schudden uit de kasten kapot op de keukenvloer, deuren en lades sprongen open en het hele huis trilde. Marieke van de Vegte uit Kalenberg zit weliswaar niet in het epicentrum van de aardbeving in Nieuw-Zeeland, maar geschrokken is ze wel.

„Om half een begon het te schudden”, vertelt ze vanuit Blenheim, een plaatsje net uit de kust op het Zuideiland. Om acht uur ‘s morgens (Nederlandse tijd, zondagavond half negen) schudt het nog steeds zegt Van de Vegte. „Om 01.30 uur zijn we geëvacueerd. Althans, we kregen het advies om verder landinwaarts te gaan vanwege het tsunami-gevaar. We zitten nu bij vrienden die verder van de kust wonen.” Samen met haar verloofde, de kinderen en haar moeder die in verband met trouwvoorbereidingen over is, hebben ze daar vannacht gebivakkeerd. „We gaan vandaag terug naar huis, kijken wat de schade is. We wonen gelukkig in een nieuwbouwwoning. Bij de bouw wordt wel rekening gehouden met aardbevingen, maar met zulk natuurgeweld als dit weet je het nooit.” Hoewel ze vandaag (maandag) jarig is, staat haar hoofd daar nog niet naar. „We hebben twee uur geslapen vannacht. Ik stel mijn verjaardag nog maar even uit.”

Aardbeving
Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is zondag opgeschrokken door een zware aardbeving die in grote delen van het land is gevoeld. Volgens plaatselijke media was er een beving met een kracht van 6,6. Het Amerikaanse geologische
instituut USGS meldde een kracht van 7,4. De autoriteiten waarschuwden na de beving voor het gevaar van een vloedgolf langs de oostkust van het Zuidereiland. De bevolking daar werd opgeroepen naar hoger gelegen gebieden te trekken, zo ver mogelijk van de kust vandaan. De waarschuwing gold ook
voor het zuidelijk deel van het Noordereiland en de Chathameilanden, op circa 800 kilometer ten oosten van het Zuidereiland in de Grote Oceaan. De eilandengroep behoort ook tot Nieuw-Zeeland.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Bij Marieke zijn de flessen wijn uit de keukenkastjes getrild. © Marieke

Kop van Overijssel