Exclusief

Het beste van De Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

Volledig scherm
PREMIUM
Brand De Pol Woldweg © Gerard Berendsen

'Kluizenaar van De Pol' komt om in vuurzee

BAARS/ DE POL -'De kluizenaar' werd hij genoemd in buurtschap De Pol, even boven Steenwijk. Want ze zagen hem nooit, hij sprak zelden met anderen. Een enkel brandend lampje verried dat hij in zijn afgelegen boerderijtje zat. Zaterdagochtend kwam de kluizenaar bij een felle brand in zijn huisje, moederziel alleen, om het leven. 

,,Wat een drama meneer, helemaal niets van over hè... Onvoorstelbaar hoe snel zo'n vuurzee om zich heen kan grijpen. Een oud boerderijtje bovendien, veel brandbaars, bomen en struiken er dicht omheen en zaterdagmorgen waaide het ook nog eens stevig. Dat wakkert het nog eens extra aan." Aan de verlaten Woldweg tussen de buurtschappen Baars en De Pol even boven Steenwijk aan de noordkant van snelweg A32, woont het echtpaar Vonk in de buurt van het door bomen en hoog opgeschoten struiken vrijwel aan het oog onttrokken woonboerderijtje. 

Lichterlaaie

Toen de brandweer zaterdagmorgen in het bosgebied arriveerde was er volgens woordvoerder Janny Nijsingh van Veiligheidsregio IJsselland al geen redden meer aan. ,,Toen stond het voorhuis al in lichterlaaie. Er is nog geprobeerd om de woning via de achterkant binnen te komen, maar ook dat bleek al onmogelijk. Gecontroleerd laten uitbranden en overslag voorkomen, dat konden we nog doen. Vrij snel werd ons duidelijk dat de bewoner vermist werd, maar omdat het betreden van de puinhopen na de brand gevaarlijk was vanwege instortingsgevaar, duurde het enige tijd voordat er gezocht kon worden. Rond half elf, een uur of vijf na de eerste melding, is zijn stoffelijk overschot aangetroffen", aldus Nijsingh.

Quote

Er is nog geprobeerd om de woning via de achterkant binnen te komen, maar ook dat bleek al onmogelijk.

Janny Nijsingh van Veiligheidsregio IJsselland

Geerlof

De in de vlammen omgekomen bewoner moet volgens Vonk 'volledig zijn overvallen door de brand'. ,,In zijn slaap waarschijnlijk, dat zei de brandweer ook al. Vreselijk. Nee, over het slachtoffer zelf kunnen ze bar weinig vertellen. Geerlof heet 'ie, 69 jaar hebben we gehoord en hij woonde hier alleen. Wij komen hier zeer regelmatig, maar vraag ons zelfs niet hoe hij eruit zag, wat hij deed of waar íe vandaan kwam. Hij was heel erg op zichzelf. We hebben gehoord dat hij nooit buiten kwam."

De Kluizenaar

Quote

Als je me zou vragen naar Geerlof had ik het niet geweten

Medewerkster van het tankstation

,,Klopt helemaal",  knikt de medewerkster van het tankstation aan de doorgaande Steenwijkerweg middenin Witte Paarden, het dichtst bijzijnde dorp aan de andere kant van de snelweg. ,,Ik kan me geen voorstelling van het slachtoffer maken. Als je me zou vragen naar Geerlof had ik het niet geweten, hij staat hier bekend als 'de kluizenaar'. Hij woont er al wel een poos, vroeger heb ik er wel folders en zo bezorgd. Maar nee, je zag er nooit iets. Meestal brandde er een klein lampje binnen, dat was het."

Oorzaak

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Volgens woordvoerders van politie en brandweer is een speciaal team belast met het sporenonderzoek: ,,Maar van brandstichting wordt in ieder geval niet uitgegaan."

Lees ook:

Man (69) komt om bij woningbrand in De Pol

Kop van Overijssel