Volledig scherm
Herdenking in het Slingerbos. © eigen foto

Kwestie Indiëmonument Steenwijk terug bij af

DEN HAAG/STEENWIJK - De Steenwijker Stichting Herdenking 15 augustus 1945 zal een hele nieuwe vergunningsprocedure bij de gemeente moeten opstarten als ze ooit haar plan om het bestaande bescheiden Indische Monument in het plaatselijke Slingerbos aan te passen wil realiseren. Dit volgt uit de definitieve uitspraak van de Raad van State, die woensdag knopen doorhakte in deze al jaren spelende kwestie tussen het gemeentebestuur en de stichting die zich in Steenwijk beijvert de nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlogsgevechten in voormalige Nederlands-Indië actueel te houden.

De Stichting tekent elk jaar onder meer voor de traditionele herdenkingsplechtigheid in het Slingerbos.

Om het huidige monument in het Slingerbos te kunnen aanpassen heeft de stichting in 2013 geen correcte vergunningsaanvraag ingediend, zo stelt Nederlandse hoogste bestuursrechter zowat vier jaar later uiteindelijk vast. Volgens voorzitter Wim Oosterhuis had gemeente Steenwijkerland haar brief van 8 juli dat jaar als aanvraag voor de vereiste vergunning moeten opvatten. De Raad van State is het echter niet met hem eens. "Nergens in die brief wordt om een vergunningsbesluit gevraagd," concludeert de rechter. Door deze uitspraak zal de stichting opnieuw in overleg moeten met de gemeente en kunstenaresse Annica Koot, de beeldhouwster uit Basse die twintig jaar geleden het huidige monument in het Slingerbos maakte.

Voorzitter Wim Oosterhuis was gisteren niet bereikbaar om aan te geven wat nu de vervolgstappen van de stichting zullen zijn, maar maakte eerder al duidelijk voor een 'upgrade' van de herdenkingsplek in zijn woonplaats te blijven ijveren.

  1. Een bijbelambulance, mag dat?
    PREMIUM

    Een bij­be­lam­bu­lan­ce, mag dat?

    Jezus leeft! staat op de ambulance. De blauwe sterren met een wit esculaap zijn vervangen door blauwe kruizen met Jezus redt in een klein letterkorps. Verder lijkt de ‘Bijbelbus’ sprekend op een echte ziekenauto. Links en rechts zieltjes winnend rijdt evangelist Joop van Ooijen ermee door Nederland. De ambulance duikt straks overal op. In Zeewolde, in Zwolle en de biblebelt – waarschuwt Van Ooijen. Op alle plekken namelijk waar ‘Jezus leeft’ als politieke partij bij de raadsverkiezingen een duwtje moet krijgen.

Kop van Overijssel