Volledig scherm

Lezing bij Historische Vereniging over historie kunstbunker Paasloo

OLDEMARKT - Historische Vereniging IJsselham, sinds vorig jaar fraai gehuisvest in een volledig verbouwd en heringericht eigen onderkomen in het centrum van Oldemarkt, houdt volgende week dinsdag (12 februari) haar jaarlijkse algemene ledenvergadering.

Deze bijeenkomst vindt plaats in recreatiecentrum De Kluft in Ossenzijl en begint om 20.00 uur. Na het officiële vergaderdeel met bestuursverkiezing is het woord aan Bert Meijerink uit Steenwijkerwold. Hij neemt het publiek mee in de geschiedenis van de bekende kunstbunker in het Dennenbos bij Paasloo. Meijerink woonde in zijn jonge jaren vlakbij deze bijzondere opslagplaats en zwierf vaak door het Dennenbos. Het bunkerterrein was echter verboden gebied.

"Voor mij toen dus een met geheimzinnigheid omgeven plek en dat zorgde ervoor dat ik me later verdiepte in de historie", zo verklaart Meijerink zijn belangstelling voor dit bouwwerk in Paasloo. In het oorlogsjaar 1941 kreeg het ministerie van Opvoeding, Wetenschap en Kultuurbescherming opdracht van de Duitse bezetter de bestaande bergplaatsen voor kunst in duingebieden langs de Noordzee te ontruimen. Een jaar later werd een kunstbunker aangelegd in de Sint Pietersberg bij Maastricht. Maar omdat de capaciteit van deze veilige opslagplaats voor kunstvoorwerpen al snel onvoldoende bleek, werd besloten om in de staatsbossen bij Paasloo in korte tijd nog een opslagbunker voor kunstwerken te bouwen.

De keuze viel op het Dennenbos omdat de bunker dan goed gecamoufleerd was en de stabiele ondergrond geschikt bleek om het zware bouwwerk te kunnen dragen. Tijdens de lezing krijgen bezoekers ook het nodige beeldmateriaal van de kunstbunker te zien.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel