De 34-jarige Halil Erol werd in februari 2010 als vermist opgegeven. Meppeler Matthias M. wordt verdacht van moord op de Steenwijker.
Volledig scherm
De 34-jarige Halil Erol werd in februari 2010 als vermist opgegeven. Meppeler Matthias M. wordt verdacht van moord op de Steenwijker. © ANP/AD

Meppeler verdachte van ‘puzzelmoord’ op Halil Erol blijft vastzitten

Matthias M. (43) uit Meppel, verdachte van de moord op Steenwijker Halil Erol (34) in 2010, blijft vastzitten in afwachting van inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. Die staat in september gepland.  

Dat heeft de rechtbank in Zwolle donderdagochtend bepaald bij een pro forma-zitting over deze zogeheten 'puzzelmoord’. Advocaat Tina Westerhof van M. had gevraagd om de man in afwachting van die zaak vrij te laten. De rechtbank vindt dat er genoeg gronden en bezwaren zijn om de Meppeler in voorlopige hechtenis te houden. Inhoudelijke behandeling staat gepland voor 3 september. In juli staat er nog een pro forma-zitting op de rol. 

Bij de zitting kwamen donderdag geen nieuwe feiten op tafel. Het Openbaar Ministerie ziet in de dekbedhoezen en de overtrekhoes waarin lichaamsdelen van het slachtoffer gevonden zijn sterk bewijs tegen M. De man had volgens Justitie die spullen in bezit; er zijn haren van hem en zijn toenmalige vriendin in gevonden. Mooij ontkent echter alle betrokkenheid. Een rapport over de geestesgesteldheid van M. door het Pieter Baan Centrum wordt binnenkort aan het dossier toegevoegd. 

Erol (toen 34) verdween in februari 2010 plotseling spoorloos. Zijn auto werd kort daarna uitgebrand gevonden in het Groningse Haren. Maanden later, in juni, werden in de Steenwijkse Aa bij Eesveen zijn armen en benen gevonden in een zak; drie jaar later dook de romp van de man op in het water in een bosje bij Wanneperveen. Hoofd en handen van Erol zijn nooit teruggevonden. 

M., een lang geleden voor doodslag op een meisje veroordeelde TBS-er, was al eerder verdachte en werd in juni vorig jaar  weer opgepakt. Nieuw sporenonderzoek leidde weer naar hem. Justitie verdenkt hem van het met voorbedachten rade vermoorden van Erol in M.’s Meppelse woning. Ook de voormalige vriendin van M. en de ex-vrouw van Erol gelden als verdachten in deze zaak. Of zij vervolgd worden is nog onduidelijk. 

Kop van Overijssel