Volledig scherm
© Thinkstock

Merentocht gaat door als er 120 kilometer ijs ligt

MUGGENBEET - Er wordt een Overijsselse Merentocht gereden als er in de Kop van Overijssel over een lengte van honderdtwintig kilometer ijs ligt. Het bestuur, dat wordt gevormd door de veertien ijsclubs in de regio, wil koste wat het kost de tocht een keer verrijden. Want dat is twintig jaar na de oprichting nog nooit het geval geweest. Ieder jaar als het gaat vriezen zien de bijna achtduizend leden er reikhalzend naar uit, maar nog nooit hebben ze de tocht kunnen schaatsen.

Officieel heeft de Overijsselse Merentocht, net als de Friese Elfstedentocht, een lengte van tweehonderd kilometer. Maar nu staat het bestuur op het standpunt dat er wordt geschaatst als eens traject van honderdvijftig kilometer mogelijk is. "En ligt er in de Kop honderdtwintig kilometer ijs, dan maken we een paar extra ronden zodat we aan die 150 kilometer komen. Voor minder gaan we niet, want het moet wel een monstertocht blijven", zegt voorzitter Roelof Groen.

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor het evenement alweer in volle gang. Afgelopen week is bijvoorbeeld de aanmeld- en startprocedure getest. Bij doorgang van de tocht moeten leden zich aanmelden en betalen via www.overijsselsemerentocht.nl. Dan krijgen ze digitale informatie over de starttijd en in welke 'kooi' ze mogen vertrekken. De proef daarmee verliep vlekkeloos.

Twintig jaar
De Overijsselse Merentocht bestaat precies twintig jaar. En dus is het de hoogste tijd voor een jaar waarin de tocht eindelijk kan worden verreden, zo was de algemene teneur tijdens de jaarlijkse ledenvergadering met de veertien ijsclubs in café-restaurant Geertien in Muggenbeet. Daar werd afscheid genomen van Jente Muis, die samen met echtgenote Tjalien vanaf het begin bestuurslid was van de 200 kilometertocht. Alleen Kerst Woudsma en Jan Poeles zijn nu nog bestuursleden van het eerste uur. Ze hebben gezelschap gekregen van Henk Veldkamp en Roel Dekker. Veldkamp werkte lang voor de gemeente Steenwijkerland en was voorzitter van de VVVV (organisator van het bloemencorso in Vollenhove) en Dekker was ondernemer en voorzitter van de KNSB. Binnen de Overijsselse Merentocht hebben de ze functies van voorzitter van de commissie start- en finish en secretaris.

Kop van Overijssel