De drie nog actieve binnenvissers in natuurgebied De Wieden staan lijnrecht tegenover Natuurmonumenten, die pleit voor een verbod op de palingvisserij.
Volledig scherm
PREMIUM
De drie nog actieve binnenvissers in natuurgebied De Wieden staan lijnrecht tegenover Natuurmonumenten, die pleit voor een verbod op de palingvisserij. © Archief Wilbert Bijzitter

Natuurmonumenten en palingvissers in Wieden lijnrecht tegenover elkaar

Natuurmonumenten pleit voor een verbod op palingvisserij in natuurgebied De Wieden in de Kop van Overijssel. De drie daar actieve beroepsvissers zijn het hier ‘absoluut niet mee eens’. ,,In Nederland en ook in De Wieden wordt op dit moment heel veel paling aangetroffen.’’

Op 13 mei dient een hoger beroep voor de Raad van State. Inzet is een verbod op de palingvisserij, onder meer in De Wieden. Wereldwijd is de palingstand zo slecht dat het niet langer verantwoord is om op de soort te vissen, stelt Natuurmonumenten. Bea Claessens, gebiedsmanager van Natuurmonumenten in De Wieden, vindt dat rechters de mondiale problematiek moeten meewegen in hun besluit.

  1. Historisch binnenvaartschip lag twee jaar in Steenwijker haven, maar dat bleek illegaal: ‘Ik had wél toestemming’
    PREMIUM

    Historisch binnen­vaart­schip lag twee jaar in Steenwij­ker haven, maar dat bleek illegaal: ‘Ik had wél toestem­ming’

    Officieel is hij inwoner van Steenwijkerland, maar echt welkom voelt Piet van Schendel zich niet meer. De schipper en eigenaar van het historische binnenvaartschip Disponibel lag twee jaar lang met zijn schip in de haven van Steenwijk, maar moest ruim een maand geleden onder dwang de haven verlaten. Nu ligt hij met zijn schip in de Weerribben: ,,Ik ga waar de wind waait.”

Kop van Overijssel