Volledig scherm
De 34-jarige Halil Erol werd in februari 2010 als vermist opgegeven. Later werden zijn lichaamsdelen teruggevonden. © ANP/AD

Nieuwe wending in langslepende moordzaak Halil Erol uit Steenwijk: vrouw (44) uit Meppel opgepakt

videoEr is opnieuw een aanhouding verricht in de zaak rond de gruwelmoord op Halil Erol (34) uit Steenwijk. Een 44-jarige inwoonster van Meppel is vanochtend opgepakt. Ze wordt verdacht betrokken te zijn bij de moord op Erol in 2010.

Erol, vader van twee jonge dochters, verdween op zaterdag 6 februari 2010. Later dat jaar en in 2013 werden lichaamsdelen teruggevonden op verschillende plekken in het land.

Met de aanhouding zitten nu twee personen uit Meppel vast vanwege de moord. Eerder werd de 42-jarige ex-tbs’er Matthias M. al aangehouden. Hij was bevriend met de ex-vrouw van Erol.

Diezelfde ex-vrouw werd in 2010 ook al eens aangehouden, maar vervolgens weer vrijgelaten. Medio juni van dit jaar werd ze opnieuw gearresteerd en later weer vrijgelaten. Daarbij bleef ze wel verdachte.

Opsporing verzocht

Opsporing Verzocht besteedt vanavond uitgebreid aandacht aan het onderzoek. Er worden onder andere nieuwe beelden getoond van de zakken waarin de lichaamsdelen van Erol werden aangetroffen. Ondanks vele suggesties, zoals een verpakking voor kussens, zeilen, tentstokken, noten of fruit, is de werkelijke herkomst van die zakken nog niet vastgesteld.

De uitzending begint om 20.30 uur op NPO1 en wordt woensdag herhaald om 12.00 uur op NPO2.

Hoe de zaak begon

Het gruwelijke verhaal rond Halil Erol begon op zaterdag 6 februari 2010. Hij zou die dag nog deels hebben doorgebracht in een woning samen met zijn ex-vrouw, zijn kinderen en de toenmalige bewoners. Het laatste contact dat de van oorsprong Turkse Halil Erol met zijn ex-vrouw zou hebben gehad, was zaterdagavond 6 februari 2010. Die avond zou hij bij zijn ex-vrouw geweest zijn om zijn laptop, die zijn oudste dochter van hem had geleend, weer op te halen. Rond middernacht zou hij, met deze laptop, de woning van zijn ex-vrouw weer hebben verlaten.

De volgende ochtend, zondag 7 februari rond 11.00 uur, werd met de mobiele telefoon van Halil contact gezocht met de mobiele telefoon van zijn ex-vrouw. Zijn gsm bevond zich op dat moment in de buurt van Zevenaar bij de grensovergang met Duitsland (Megchelen). Omdat zijn ex-vrouw op dat moment haar telefoon niet hoorde, kwam er geen verbinding tot stand.

Auto uitgebrand

Op maandagavond 8 maart 2010 werd de auto van Halil Erol brandend aangetroffen op de Kerklaan in Haren (provincie Groningen). Opvallend was dat de kentekenplaten van de auto waren verwijderd. Deze kentekenplaten werden later dat jaar in april en mei nog geregistreerd op de A12, de A44 en de A15 in de buurt van Rotterdam en Zoetermeer.

Volledig scherm
De uitgebrande auto van Erol. © Politie Oost-Nederland

Ledematen en romp

Op dinsdag 22 juni 2010 werden de ledematen van Halil Erol gevonden in de Steenwijker Aa in Eesveen, net buiten Steenwijk. Dna-onderzoek wees uit dat het lichaamsdelen betroffen van Halil Erol. De ledematen waren verpakt in een zandkleurige, polyester zak. Deze zak, waarvan het materiaal oogt als canvas, heeft een afmeting van 53 bij 115 cm en een klep met klittenband-sluiting. Over de lengte van deze zak loopt in het midden een stiknaad. De herkomst van deze zak is tot op de dag van vandaag niet vastgesteld.

Op donderdag 31 januari 2013 vonden twee wandelaars menselijke resten in het natuurgebied De Kiersche Wijde aan de Zandweg in Wanneperveen. Dna-onderzoek door het NFI wees uit dat de gevonden romp, die er toen al langere tijd moeten hebben gelegen, Halil Erol toebehoorde. Bij de resten werd eenzelfde soort polyester zak gevonden waar de eerder gevonden ledematen in waren verpakt. Ook werden resten van een grotendeels vergaan judopak van met merk Matsuru aangetroffen.

Beloning

De hoofdofficier van Justitie, parket Oost Nederland, heeft sinds 2010 een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak. De beloning van 15.000 euro is nog steeds beschikbaar.

  1. Doodgeschoten Wanneperveense burgemeester Roege krijgt geen bermmonument maar een gedenkplaat
    PREMIUM

    Doodgescho­ten Wanneper­veen­se burgemees­ter Roege krijgt geen bermmonu­ment maar een gedenk­plaat

    Aan de Dritftlakenseweg tussen Wanneperveen en Kolderveen komt geen bermmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers doorgeschoten Veniger burgemeester Pieter Klaas Roege. De gemeente Meppel geeft hiervoor geen toestemming. Maar tot opluchting van initiatiefnemer Arend Pluim krijgt Roege wel een eerbetoon. Het oog is nu gevallen op de plaats waar in de oorlog het gemeentehuis met de burgemeesterswoning heeft gestaan.

Kop van Overijssel