Volledig scherm
Douwe Oosterveen (midden) wacht zijn benoeming in aanwezigheid van zijn familie op de publieke tribune af. © Wilbert Bijzitter

Nieuwe wethouder Steenwijkerland met weerstand verwelkomd

Douwe Oosterveen (50) uit Zuidwolde is benoemd tot wethouder in de gemeente Steenwijkerland. Zijn benoeming kreeg steun van 17 van de 26 raadsleden. Het huidige raadslid in de gemeente De Wolden en Statenlid in de provincie Drenthe vervangt wethouder Jacques Wagteveld tijdens zijn ziekteverlof.

De CPB-fractie was op verzoek van het college een vervanger voor CPB-wethouder Wagteveld gaan zoeken. Omdat binnen de eigen fractie geen geschikte kandidaat is, heeft de CPB buiten de gemeentegrenzen gekeken en Douwe Oosterveen voorgedragen.

Geen statenlid meer

De Zuidwoldiger legt zijn functie als Statenlid neer. ,,Mijn statenlidmaatschap leg ik vrijwillig neer. Als ik mij 100 procent wil inzetten voor Steenwijkerland past het niet er een andere politieke functie naast te hebben."

De ChristenUnie, VVD en PvdA toonden zich kritisch over de vervanging van Wagteveld. Marcel Scheringa (ChristenUnie) twijfelde aan de noodzaak, omdat de drie wethouders prima in staat zijn gebleken Wagtevelds portefeuille voor hun rekening te nemen. Vraagtekens waren er ook bij VVD'er Wim Stapel. ,,De CPB is een zeer duidelijke, lokale partij met een zeer eigen karakter. Dat ze voor die 16 weken niemand in eigen kring weten te vinden en dan zo branchevreemd gaan, dat verbaast mij."

Geen ervaring hier

,,Grote waardering voor de heer Oosterveen dat hij zich kandidaat stelt", aldus Trijn Jongman (PvdA). ,,Maar is het reëel dat wij van deze kandidaat zonder bestuurlijke ervaring en geen ervaring in deze gemeente vragen een vliegende start te maken?"

CPB-frontvrouw Jacqueline Willemsen: ,,Ik betreur het dat er zo zuur over gesproken wordt." Steun van CDA, BuitenGewoon Leefbaar ('volste vertrouwen in dat er een heel andere wind gaat waaien') en D66 ('frisse wind van buitenaf, daar kunnen wij ons voordeel mee doen').

Op 17 van de 26 stembriefjes prijkt uiteindelijk de naam van de nieuwe wethouder, 7 briefjes waren blanco en tweemaal werd de naam van CPB-raadslid Ronnie Lassche opgeschreven. Nadat de raad unaniem instemde met de ontheffing van de woonplaatsvereiste kon burgemeester Rob Bats tot benoeming overgaan.

  1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
    PREMIUM

    Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

    Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.

Kop van Overijssel