Het 'zwientie tikken' was een groot succes en trok een volle arena. Alle protesten van dierenorganisaties ten spijt.
Volledig scherm
Het 'zwientie tikken' was een groot succes en trok een volle arena. Alle protesten van dierenorganisaties ten spijt. © GinoPress B.V.

Ondanks protest dierenactivisten veel publiek bij ‘zwientie tikken’ in Steenwijkerwold

Een bomvolle arena voor het jaarlijkse ‘zwientie tikken’ tijdens het Dicky Woodstockfestival in Steenwijkerwold zaterdagmiddag, net als voorgaande jaren. Vorige week hadden vijf dierenorganisaties de gemeente Steenwijkerland gevraagd het traditionele onderdeel van het popfestival af te blazen. Zonder succes.  

Volgens Comité Dierennoodhulp, Animal Rights, Een Dier een Vriend, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood is het ‘zwientie tikken’ een ‘onrespectvolle manier om met dieren om te gaan’.  In hun brief aan het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland verzochten ze het evenement te verbieden met het oog op het dierenwelzijn, de volksgezondheid en het voorkomen van de verspreiding van dierziektes. 

Te korte termijn

Maar daarvoor was de tijd te kort. De gemeente ontving de brief op 26 juli, eerst moet de onafhankelijke bezwarencommissie in zulke gevallen een advies uitbrengen aan de burgemeester. Dat kon niet meer vóór vandaag. De organisaties hadden nog wel een voorlopige voorziening bij de rechtbank kunnen aanvragen, maar van dat recht hebben ze nu geen gebruik gemaakt. In 2000 deden dierenorganisaties dat wel, maar toen vond de rechtbank dat het tikken gewoon door kon gaan als de 'zwienties’ er niet te veel last van zouden hebben.

Geblinddoekt zwijntjes tikken in Steenwijkerland.
Volledig scherm
Geblinddoekt zwijntjes tikken in Steenwijkerland. © ANP
Overzicht van het terrein en de belangstelling vanmiddag
Volledig scherm
Overzicht van het terrein en de belangstelling vanmiddag © ANP
Je wordt natuurlijk wel vies in zo’n modderveld.
Volledig scherm
Je wordt natuurlijk wel vies in zo’n modderveld. © ANP

Kop van Overijssel