Onderhoudsbeurt voor
laatste Kuunderse punter
De KU 11, de enige overgebleven Kuunderse punter, ondergaat de komende maanden een flinke onderhoudsbeurt. Het in 1912 gebouwde scheepje wordt onder handen genomen op punterwerf Schreur in Giethoorn, waar het na de aankoop door de Stichting Kuinre in Promotie (SKIP) in 1990 ook werd gerestaureerd.
Jan Schreur en zijn mensen kijken de eikenhouten boot grondig na zodat die in de zomer van 2018 weer met toeristen kan varen door het natuurgebied De Weerribben.
Elektromotor
De belangrijkste ingreep is volgens vader Jan en zoon Jeroen Schreur (de tiende en elfde generatie punterbouwers) het vernieuwen van de elektromotor zodat er met twee snelheden gevaren kan worden. De accu’s, die sinds enkele jaren de dieselmotor hebben vervangen, krijgen een wat andere plek voor een betere stabiliteit van de KU 11. Verder wordt het vlak vernieuwd, worden de in het hout ontstane scheurtjes gedicht, moet het zeil worden gerepareerd en wordt het onderwaterschip helemaal nagekeken. “Het is het een redelijk omvangrijke klus. De boot ligt de hele winter wel op de werf”, zegt Jan Schreur. “Maar dan kunnen ze er ook weer een jaar of vijftien mee vooruit.”
Gered van ondergang
‘Ze’ is het stichtingsbestuur, dat in 1989 de laatste originele varende Kuunderse punter met de aankoop voor een bedrag van 3700 gulden – bijeengebracht dankzij giften en subsidies - redde van de ondergang. “Ook nu zijn we weer druk bezig om geld binnen te halen voor bekostiging van de onderhoudsbeurt”, zegt bestuurslid Edwin Wietsma. “Er is wel gespaard voor het onderhoud maar we hebben het wel over een duizend of twintig. Wat geld van fondsen is broodnodig.”
Voorloper Royal Huisman
De KU 11 is in 1912 als in opdracht van Kok uit Kuinre gebouwd op de werf van Huisman bij Ronduite, de voorloper van het huidige Royal Huisman in Vollenhove. Het ruim negen meter lange scheepje werd gebruikt voor de visserij en was door de geringe diepgang bij uitstek geschikt op de voormalige Zuiderzee. Toen die werd ingepolderd was het gedaan met de visserij in Kuinre en werd de boot verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog had de KU 11 maar liefst twaalf verschillende eigenaren in alle delen van het land.
Restauratie
Eind jaren tachtig dook de boot op in Zwartsluis. “Het was de laatste originele Kuunderse punter. De stichting heeft toen het initiatief genomen om de boot te kopen en te redden van de ondergang. Het viel in die tijd precies samen met de plannen om de verbinding tussen de Linde en de Tjonger bij Kuinre weer te herstellen”, kijkt Wietsma terug. Punterwerf Schreur ontfermde zich over de boot en zorgde voor de restauratie.
Recreatie
Een van de eerste vaartochten was bij de opening van de sluis in Kuinre. De KU 11 wordt sinds die tijd gebruikt voor recreatieve doeleinden en in de vaart gehouden door een groep vrijwilligers. “De boot ligt afgemeerd bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl en wordt van mei tot en met september gebruikt om toeristen mee door De Weerribben te varen. Als de wind gunstig is gaan de zeilen omhoog en moeten de gasten aan boord meewerken”, zegt Edwin Wietsma. “Dat vinden ze geweldig.” Verder neemt de KU 11 deel aan maritieme evenementen en komt Sinterklaas er mee aan in Kuinre en Ossenzijl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maakte Jehudi van Dijk uit Kampen het beste Nederlandse gedicht? ‘Het is een soort legpuzzel’
Heeft Jehudi van Dijk het mooiste gedicht van afgelopen jaar gemaakt? Wie weet... De dichter – geboren in Kampen, wonend in Zwolle – staat in Amai’s-longlist, een verkiezing van Nederlands beste gedicht. ,,Ik heb asperger en het laatste-zin-syndroom. Daar leg ik mij enorm bij neer. Dit is mijn handtekening.’’ -
PREMIUM2
Privacyregels staan aanpak woonoverlast in weg: Zwolle komt met deze oplossing
Privacyregels zorgen voor grote irritatie bij de aanpak van woonoverlast in Zwolle. De politie in Zwolle is er naar eigen zeggen steeds vaker druk mee: mensen die voor overlast zorgen door bijvoorbeeld in hun woning een brandje te stichten of lang harde muziek te draaien. Een nieuwe aanpak moet uitkomst bieden. ,,Werknemers waren bang om in de fout te gaan.” -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Een week lang geen ov, dus komt deze mbo-opleiding in Flevoland zelf met een oplossing
Een week zonder bussen of treinen is in het onderwijs erg lang. Zeker als het gaat om praktijkonderwijs. Daarom heeft mbo-opleiding Firda, met vestigingen in Emmeloord en op Urk, zelf bussen geregeld om studenten en personeel van a naar b te brengen.
-
PREMIUM6
Defensie heeft nóg een plek in Zeewolde in beeld voor superkazerne, naast Dronten en ‘Gelderse gemeente’
Naast het Horsterwold in Zeewolde is er nóg een locatie in deze gemeente in beeld voor een superkazerne. Daarnaast heeft Defensie Dronten in het vizier en een gemeente in Gelderland, die staatssecretaris Christophe van der Maat niet wil noemen. Het aantal mensen dat op de kazerne komt te werken, is nog niet bekend. ,,Maar het is substantieel.’’ -
-
-
PREMIUM@ingezonden4
‘Te gek voor woorden die kantoorunits aan de Katwolderhaven’
Jur Knolle verbaast zich erover dat er kantoorunits aan de Katwolderhaven in Zwolle komen en de gemeente daar niets tegen kan doen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.