Volledig scherm
Ewout Sijl uit Bussum kreeg de bronzen legpenning uitgereikt voor zijn heldendaad. © Pedro Sluiter

Onderscheiding voor redder Engelse vakantieganger

In de Johannes Postkazerne in Havelte is maandag de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt aan luitenant Ewout Sijl uit Bussum. 

Op 4 juli 2015 redde Sijl in het Turkse vakantieoord Lara de uit Engeland afkomstige vakantieganger Ian Reynard van de verdrinkingsdood. Brigadegeneraal Jan Swillens, commandant van 43 Gemechaniseerde Brigade, reikte de onderscheiding uit tijdens een appel in de kazerne. Dat gebeurde in het bijzijn van de uit Engeland overgekomen Ian Reynard en zijn vrouw.

Die zijn de militair voor eeuwig dankbaar. Luitenant Sijl ging niet zonder gevaar voor eigen leven met water in. Hij reageerde op de noodkreten van mevrouw Reynard, die zag dat haar man in het water in nood verkeerde. “Luitenant Sijl deed instinctief een beroep op zijn intrinsieke kernwaarden waarover hij als militair beschikt en zwom naar de medemens in nood”, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. 

Kalmeren
Aangekomen bij de drenkeling gaf die aan dat hij geen adem meer kon halen. “Het zorgvuldig en adequaat optreden van luitenant Sijl leidde ertoe dat hij de man voldoende wist te kalmeren om niet in paniek te raken. Hiermee voorkwam de luitenant dat zij beiden in ernstig gevaar zouden komen."

Luitenant Sijl wist vervolgens de aandacht te trekken van gemotoriseerde hulp het water waardoor de man uit zee werd gehaald en naar werd gebracht. Daar zorgde zijn redder voor het inschakelen van de hulpdiensten, waarna de Engelsman werd overgebracht naar het ziekenhuis. 

Geluk gehad
Achteraf verklaarden de medici dat meneer Reynard bijzonder veel geluk heeft gehad en dat hij, zonder de redding van de luitenant was verdronken. Voor zijn heldhaftige optreden is de in Havelte gelegerde Ewout Sijl voorgedragen voor een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds.

Kop van Overijssel