Volledig scherm
Een bewoner die anoniem wil blijven, wijst op een 'mensendrol' in de parkeergarage van het complex waar hangjeugd voor overlast zorgt.

Overlast in Steenwijks woon- en winkelcomplex Prinsen Hoven aangepakt

STEENWIJK - Er worden betere camera's opgehangen, bekeuringen uitgedeeld en de parkeergarage zal worden afgesloten. Dit alles om overlast, vernielingen en intimidatie door hangjeugd in Prinsen Hoven in Steenwijk tegen te gaan.

Zelfs burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland komt liever niet in complex Prinsen Hoven. Hij vindt het tijd dat de overlast van hangjeugd in het woon- en winkelcomplex wordt aangepakt. "Veel lampen in de parkeergarage zijn kapot en het is er donker. Ik snap dat bewoners zich geïntimideerd voelen." De burgemeester noemt het irritant gedrag. "Dat jongeren zich ergens ophouden, is niet erg. Het is openbare ruimte. Maar vernielingen kunnen we niet accepteren." Achter de schermen wordt er volgens Bats al een tijdje gewerkt aan een oplossing. "Er was al verscherpt toezicht, maar we gaan meer doen." Zo is de verhuurder gevraagd de deuren te repareren. "Dat stelt ons in de gelegenheid om 's avonds na tien uur de garage op een goede manier af te sluiten."

Bij overlast wordt er proces verbaal opgemaakt. En er komen nieuwe camera's. "De oude camera's zijn van slechte kwaliteit. Met de nieuwe camera's wordt dat anders. Dan kunnen we meteen zien wie de ellende veroorzaken en maatregelen nemen." Ook het alarm wordt aangepakt. "Het blijkt mogelijk dat de verhuurder dat op afstand kan uitschakelen. We gaan de mensen van Albert Heijn vragen om contact op te nemen met de verhuurder als de sirene weer loeit."

Teamchef van de politie Johan Ekkel zegt dat de handhaving in Prinsen Hoven de laatste tijd al is opgevoerd. "We patrouilleren nu tien keer per dag. Dat doen we vanwege het toegenomen aantal klachten." In 2016 is in 62 gevallen handhavend opgetreden. "Daar zaten boetes bij voor wildplassen, vernieling of ander ongewenst gedrag. Er was daarbij ook sprake van verwijzingen naar Bureau Halt."

Ekkel is blij dat er nieuwe camera's komen. "De beelden van de huidige camera's zijn wazig. We hebben wel een idee wie verantwoordelijk is voor de vernielingen, maar je kunt mensen alleen wat maken als je ook daadwerkelijk goed op de beelden kunt zien wie wat doet. Je moet het kunnen bewijzen. En de kans dat je ze op heterdaad betrapt is ondanks de extra controles niet heel groot. Als we bewijs hebben gaan we zeker tot aanhoudingen over."

Manager Peter Oosterhof van de in Prinsen Hoven gevestigde Albert Heijn onderschrijft de problemen met hangjeugd in de parkeergarage. "Ja, wij bellen ook regelmatig met de politie. De mensen die in de garage parkeren zijn onze klanten, en die ondervinden ook hinder van de jeugd."

Oosterhof merkt op dat hij zich goed kan vinden in de uitlatingen die door de bewoners van het woon- en winkelcomplex in de media zijn gedaan over overlast, vernielingen en intimidatie. "We zijn in gesprek met politie, gemeente, en Komen Vastgoed Beheer in Heerhugowaard, de eigenaar van ons winkelpand en de parkeergarage."

Oosterhof heeft vertrouwen in een goede afloop. "Concreet zijn we nog niet geïnformeerd over wat er gaat gebeuren, maar de gesprekken geven ons hoop dat er schot in deze zaak gaat komen. Ook wij snakken naar een oplossing. Daarnaast hebben we goed contact met de wijkagent."

Bij Komen Vastgoed Beheer zijn ze nog terughoudend met informatie. "Een collega van ons voert gesprekken met gemeente en Albert Heijn. Het heeft absoluut onze aandacht. Over de inhoud kunnen we nog geen mededelingen doen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Volledig scherm
Woon- en winkelcomplex Prinsen Hoven in het centrum van Steenwijk. © foto’s Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel