Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Parkeerplein Vollenhove krijgt naam 'pilotenhelper'

 Wat de Belangenvereniging Vollenhove Stad betreft, gaat het 'parkeerplein' bij de Coop en Aldi het Marten Kingmaplein heten. 

Aannemer Marten Kingma kwam in 1942 naar Vollenhove om boerderijen en burgerwoningen te bouwen in de Noordoostpolder. In de oorlog heeft hij een sleutelrol gespeeld in de hulp aan neergeschoten vliegtuigbemanningen. Henk van Heerde, kenner van de Venose geschiedenis, betitelt Marten Kingma (1893-1965) dan ook als 'pilotenhelper'.

,,Van de gemeente hebben we vernomen dat ons verzoek in behandeling is. Het wachten is nu op de beslissing van de naamgevingscommissie", aldus het BVVS-bestuur.

 1. Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van den Ende met liefde naar Steenwijk
  PREMIUM
  video

  Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van den Ende met liefde naar Steenwijk

  Voetballen doet Marco Borsato al jaren niet meer. Dus toen Kees Kist uit Steenwijk - de eerste Nederlander die ooit een Gouden Schoen kreeg - hem belde om de aftrap te doen bij het voetbaltoernooi tijdens de Kees Kist-dag in Steenwijk, sputterde de zanger wel even tegen. ,,Je hoeft alleen maar even tegen een bal te trappen’’, had Kist hem geantwoord. En voor zijn vriend streek Borsato dan toch over zijn hart.
 2. Geertjan Lassche: ‘Een kapotte Ipad mini, die is voor een nabestaande ongelooflijk belangrijk’
  PREMIUM
  video

  Geertjan Lassche: ‘Een kapotte Ipad mini, die is voor een nabestaan­de ongeloof­lijk belangrijk’

  Geertjan Lassche maakte de documentaire Break free, vijf afleveringen waarin hij met vijf verschillende nabestaanden de reis ging maken die hun dierbare nooit heeft kunnen maken. Deze week wordt de serie vertoond op NPO3. Lassche was in Oekraïne en liep er een aantal dagen door het oorlogsgebied. Nu roept hij op om een burgerloket te starten ter plekke, waar burgers persoonlijke spullen van slachtoffers kunnen inleveren.

Kop van Overijssel