Er kwam zaterdag veel publiek kijken bij het zwientie tikken in Steenwijkerwold.
Volledig scherm
Er kwam zaterdag veel publiek kijken bij het zwientie tikken in Steenwijkerwold. © ANP

Partij voor de Dieren eist opheldering over zwientie tikken tijdens Dicky Woodstock

pollZwientie tikken. Onschuldig volksvermaak, of een vorm van dierenleed? De Partij voor de Dieren wil van minister Carola Schouten weten of zij ‘het treiteren van varkens ter vermaak’ verantwoord vindt. De partij stelt Kamervragen nadat afgelopen zaterdag tijdens Dicky Woodstock in Steenwijkerwold meer dan duizend mensen zagen hoe deelnemers geblinddoekt in een modderpoel zwijntjes probeerden aan te tikken. 

Vijf organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn deden eind juli een poging om het zwientie tikken te laten verbieden. Ze kwamen echter te laat in actie. Volgens de procedure moet de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente in zulke gevallen een advies uitbrengen aan de burgemeester. Dat kon echter niet meer voor het evenement plaats zou vinden. De organisaties konden nog wel een voorlopige voorziening bij de rechtbank aanvragen, maar lieten die mogelijkheid lopen. In 2000 deden dierenorganisaties dat wel. De rechtbank oordeelde destijds dat het tikken gewoon door kon gaan als de ‘zwienties’ er niet te veel last van zouden hebben.

Zeugen

Poll

Zwientie tikken moet verboden worden

 • Ja, dit is een vorm van dierenleed (5%)
 • Nee, de varkens hebben hier geen last van (90%)
 • Ik laat de beslissing aan de rechter (5%)
738 stemmen

Wat de Partij voor de Dieren betreft is zaterdag de laatste editie gehouden. De Tweede Kamer-fractie wil weten of de minister van Landbouw van plan is in te grijpen. De partij vraagt verder onder meer waar de varkens vandaan komen. ‘Gaat het om biggen die vetgemest worden, of om zeugen die gehouden worden voor de varkensfokkerij?’, zo luidt een vraag aan de minister.

Wanneer de minister het zwientie tikken op het muziekfestival goedkeurt  verwacht de Partij voor de Dieren extra uitleg. De partij wijst op de verantwoordelijkheid van de minister om uitbraak van dierziekten te voorkomen.

 1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
  PREMIUM
  Coronamaatregelen

  Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

  Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden". Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel