Volledig scherm
Een impressie van Paviljoen Zwemlust aan het Vollenhoverkanaal, gezien vanaf het nieuwe land. © VANDERSALM-aim

Paviljoen Zwemlust terug aan Vollenhoofse ‘kust’

Steigers en meerpalen. Deze historische elementen vormen de basis voor een modern strandpaviljoen aan het Vollenhoverkanaal op de grens van het oude en nieuwe land, dat de nostalgische naam Paviljoen Zwemlust krijgt.

Krap een jaar geleden heeft de Vollenhover recreatieondernemer Dick Spans zijn plannen voor de terugkeer van een stadsstrand aan het Vollenhoverkanaal ontvouwd. Al eerder heeft hij tot de verbeelding sprekende namen Zeebad Vollenhove en Paviljoen Zwemlust vastgelegd.

Inmiddels is het ontwerp voor het paviljoen klaar. Daarvoor heeft Spans, eigenaar van het naastgelegen vakantiepark 't Akkertien, het Zwolse bureau VANDERSALM-aim in de arm genomen. Daar werkt Daniëlle Haasjes uit Sint Jansklooster. Aan deze ‘buurvrouw’ het ontwerp voor Paviljoen Zwemlust deze week toe te lichten tijdens de ledenvergadering van Belangenvereniging Vollenhove Stad.

Sieraad

In het ontwerp voor het paviljoen - ‘een sieraad in het landschap’ - is rekening gehouden met de lijnen in het landschap, aldus Haasjes. De lijn van de dijk en die van het water, het Vollenhoverkanaal. ,,Het landschap kenmerkt zich door steigers en meerpalen, die bijvoorbeeld nog in de haven van Vollenhove zijn te vinden. Die steigers en meerpalen laten we terugkomen in het paviljoen.’’

Volledig scherm
Steigers en meerpalen zijn de belangrijkste ingrediënten die de architecten van het Zwolse bureau VANDERSALM-aim gebruikten voor het ontwerp van Paviljoen Zwemlust. Op de achtergrond het Waterloopbos in buurgemeente Noordoostpolder. © VANDERSALM-aim

Haasjes vervolgt: ,,Vollenhove heeft altijd in verbinding gestaan met water. Wij willen die verbinding weer terugbrengen, weer contact met het water.’’

Zwemlust is - ook voor rolstoelgebruikers - toegankelijk via ‘steigers’. ,,Het paviljoen ontstaat vanuit een steiger en gaat weer terug in een steiger’’, licht Haasjes het ontwerp toe.

Volledig scherm
Het paviljoen ontstaat vanuit een steiger en gaat weer over in een steiger. © VANDERSALM-aim

Aan beide zijden van het uit ‘meerpalen’ en glas opgetrokken paviljoen komt een terras, ‘zodat je altijd in de zon zit’ en goed zicht op de omgeving hebt. ,,Het maakt niet uit waar je zit, je kunt altijd van het uitzicht genieten.’’ 

Volledig scherm
Onder de veranda van Paviljoen Zwemlust in Vollenhove. © VANDERSALM-aim

In het midden van het paviljoen is een open keuken bedacht. ,,En het paviljoen wordt volledig onderkelderd’’, voegt architect Bart van der Salm toe. ,,Daar komt douche- en kleedruimte voor de strandgasten.’’

Parkeren kan op het grote parkeerveld dat aan de zuidzijde van het paviljoen wordt aangelegd en toegankelijk is vanaf de Noordwal. Zo blijven de smalle straten in de historische kern van Vollenhove gevrijwaard van badgasten die met de auto komen. Strand en paviljoen zijn aan de noordzijde bereikbaar vanuit het bestaande wandelgebied.

Golfbreker

Voor het strand wordt een klein eilandje aangelegd, dat als golfbreker dient. ,,Er komen veel schepen langs, dan hebben zwemmers daar niet zoveel last van’’, aldus Haasjes. Over hoe ver dat eiland uit de ‘kust’ komt, is Van der Salm nog in gesprek met terreineigenaar Natuurmonumenten.

Het ontwerp voor Paviljoen Zwemlust kan de meer dan honderd aanwezigen bekoren. Recreatieondernemer Spans heeft louter positieve reacties gekregen. Hij hoopt dat de vergunning volgende maand wordt afgegeven.

Architect Van der Salm: ,,Het zou mooi zijn als eind 2019 de eerste paal de grond in kan.’’ Spans denkt er net zo over. En dan in de zomer van 2020 met de handdoek onder de arm naar het strand aan de Vollenhoofse ‘kust’.

Paviljoen Zwemlust en het 150 meter lange strand aan het Vollenhoverkanaal worden aangelegd op 2,6 hectare weiland tussen vakantiepark 't Akkertien en het Vollenhoverkanaal, dat de oude Kop van Overijssel van het nieuwe Flevoland scheidt.

Op het terrein van recreatieondernemer Dick Spans (55) komen behalve paviljoen en strand drie visvijvers met forellen en een winterberging voor het Venose Skutien. Het bestaande insteekhaventje wordt vergroot en uitgediept. Dusdanig ‘dat de botter er een rondje kan varen’, aldus Spans.

Het is de bedoeling dat de botterwerf van Stichting 't Venose Skutien op termijn richting het Vollenhover strand verhuist. In de plannen is rekening gehouden met de werf, waarmee de stichting de cultuurhistorie van de botter wil borgen. De precieze invulling volgt in een later stadium, aldus Bart van der Salm van het gelijknamige architectenbureau in Zwolle.

Het waterschap is in 1920, toen de afsluiting van de Zuiderzee begon, gestopt met het onderhoud aan het paalscherm dat de Vollenhoofse kust moest beschermen tegen de beukende Zuiderzee. De jeugd zag het water tussen het strand en de palen als ideale plek om ‘pootje te baden’.

De plek bleek in trek en op de zonovergoten Tweede Pinksterdag in 1933 trok zeebad Vollenhove maar liefst 4.000 gasten, bijna drie keer zoveel als het inwonertal van de badplaats. Het pas geopende Paviljoen Zwemlust deed uitstekende zaken.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was het gedaan met Vollenhove als badplaats.

Volledig scherm
Paviljoen Zwemlust bij het toenmalige Zeebad Vollenhove, ver voor de inpoldering. © Eigen foto
  1. Tweesterrenchef Martin Kruithof leert schoolkinderen lesje ‘van plastic soep naar groentensoep’
    Video

    Tweester­ren­chef Martin Kruithof leert schoolkin­de­ren lesje ‘van plastic soep naar groenten­soep’

    Als chefkok Martin Kruithof van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn met zijn gasten in de sloep door het naastgelegen natuurgebied De Wieden vaart, kan hij zijn trots maar met moeite beteugelen. Toch maakt hij zich zorgen over al het afval wat hij op zijn tochten in het water en de rietranden tegenkomt. Daarom nam hij vanmorgen schoolkinderen mee op een afval-opruimtochtje.

Kop van Overijssel