Volledig scherm
Zonsondergang in de Weerribben © P. de Haan

Plannen Weerribben-Wieden ook zonder 3 ton voortgezet

STEENWIJKERLAND - Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft weliswaar geen podiumplaats behaald bij de verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland, het is niet zo dat de plannen voor het gebied de ijskast in gaan. Janet Visser, die zich namens de gemeente Steenwijkerland bemoeit met het Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl, vindt dat het Nationaal Park in de Kop van Overijssel zich allerminst hoeft te schamen. "Als je ziet hoe sterk landelijk bekende natuurgebieden als de Wadden en de Veluwe zijn." Ook de Hollandse Duinen en Biesbosch-Haringvliet zijn in de prijzen gevallen.

Visser: "Ik ben het meest trots op dat het is gaan leven en dat mensen hun stem hebben uitgebracht. Wij zijn genomineerd en zaten al bij de laatste gebieden. Dat is al een hele mooie opsteker geweest."

Met een geldprijs van 3 ton in de achterzak is het makkelijker het plan voor Nationaal Park Weerribben-Wieden nieuwe stijl uit te voeren, beaamt Visser. "Maar het is niet zo dat we niets meer doen. Het zal meer getemporiseerd worden en we willen andere financieringsbronnen vinden."

De plannen van het kernteam voor Nationaal Park Weerribben- Wieden nieuwe stijl blijven overeind. "We richten ons eerst op de toegangspoorten en dat wat het gebied sterk maakt." Het kernteam ziet het Nationaal Park als een puzzelstukje dat voor nog meer verbinding moet zorgen tussen het Friese natuurgebied Rottige Meente, de Drentse Nationale Parken Dwingelderveld en Drents- Friese Wold, IJsseldelta en het 'nieuwe land' met de gemeente Noordoostpolder. Samenwerking met Zuidwest-Drenthe is er al en wil het kernteam ook met de Friese gemeente Weststellingwerf.

Kop van Overijssel