Prinses Beatrix onverwachte eregast bij gondelvaart in Belt-Schutsloot

VideoPrinses Beatrix was vanavond als eregast aanwezig bij de gondelvaart in Belt-Schutsloot. Dertien gondels voeren door de grachten van Belt-Schutsloot.

Onder het toeziend oog van enkele duizenden belangstellenden voeren drie bloemengondels, zeven allegorische gondels en drie jeugdgondels door de wateren van Belt-Schutsloot. Waar moeder natuur eerder op de dag erg onstuimig was, hield zij zich in de avond koest. Het urenlange voorbereidingswerk was niet voor niets. ,,Het is perfect gondelvaartweer en het is een mooi gezicht met al die bruggetjes die openstaan,’’ aldus verslaggever Jolanda de Kruyf. Na een reguliere ronde volgde een ronde met sfeerverlichting, wat leidde tot een sprookjesachtige setting.

Verrasingsbezoek

Onverwachte gast was Prinses Beatrix. Ze dook ineens op in de vip-tent in Belt-Schutsloot, daar nam zij plaats naast voorzitter van de Christelijke Oranjevereniging Gert Weijs en burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland. De organisatie sprak van ‘hooggeëerd bezoek’. Het bezoek van de prinses was van te voren niet wereldkundig gemaakt. De prinses stapte later op de avond op een rondvaartboot om het vuurwerk dat later op de avond wordt ontstoken te bekijken. 

Volledig scherm
Prinses Beatrix is eregast in Belt-Schutsloot, ze zit naast organisator Gert Weijs (in oranje shirt) op de eretribune. © Harm Meter

Linten

De Kruyf vertelt dat de inwoners van het pittoreske dorpje en tal van campingbezoekers in de omgeving al urenlang van te voren een plekje hadden gereserveerd langs de waterkant. ,,Er werd gebarbecued en stoeltjes met linten ervoor werden langs het water gezet.’’ De gondelvaart in Belt-Schutsloot werd dit jaar voor 81e keer georganiseerd.

Vorig jaar werd de gondelvaart in Belt-Schutsloot vanwege het slechte weer halverwege afgebroken. Het afsluitende vuurwerk begon vanwege de weersomstandigheden toen ook later dan normaal.

De gondelvaart bleef ook op social media niet onopgemerkt. Een bloemschikking van enkele berichten van het vaarfestijn.

Volledig scherm
Gondelgroep Increase met de gondel ‘Día de los muertos’ © Pedro Sluiter Foto
  1. Lichtontwerpers laten Blokzijl stralen
    PREMIUM

    Lichtont­wer­pers laten Blokzijl stralen

    Of het nu een 300 meter hoge wolkenkrabber in Doha (Qatar), het Voorpoortplein in Vollenhove, de nieuwe showroom van autobedrijf Marco van Beek in Steenwijk of een object tijdens een internationaal lichtfestival is, Berlux Lichtarchitectuur uit Blokzijl zorgt voor passend licht. En deze maand lanceren Berry van Egten en Ellen Goulmy in hun eigen stadje Lights in Blokzijl, na Glow Eindhoven en het Amsterdam Light Festival het derde (internationale) lichtfestival in ons land.

Kop van Overijssel