Proef bestrijding eikenprocessierups in Wapserveen succesvol
Volledig scherm
Proef bestrijding eikenprocessierups in Wapserveen succesvol © ANP

Proef bestrijding eikenprocessierups in Wapserveen succesvol

Er zijn 85 procent minder nesten van de eikenprocessierups in Wapserveen. Dat komt door een succesvolle proef waarbij de rupsen met onder andere vogels en vleermuizen zijn bestreden.

De resultaten van de proef zijn boven verwachting, schrijft Nature Today. Een groot deel van de nesten was aangevreten, vier waren zelfs compleet leeggegeten.

Drie jaar meten

Drie jaar lang wordt gekeken of het aantal eikenprocessierupsen vermindert. Er zijn twee proeflocaties, één aan het Westeinde in Wapserveen en een op de Van Helomaweg in Wapserveen. Op de eerste locatie worden natuurlijke vijanden van de rups actief gestimuleerd, terwijl op de controlelocatie aan de Van Helomaweg geen maatregelen worden genomen. Op beide locaties worden 64 bomen gecontroleerd.

Bij de meting zaten er op de controlelocatie nog 195 nesten in de bomen, terwijl op de locatie met natuurlijke vijanden maar 28 nesten werden gevonden. De nesten op de controlelocatie waren ook veel groter.

Natuurlijke vijanden

De natuurlijke vijanden van de rups zijn gelokt door sluipwespen, sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen naar het gebied te halen en nieuwe plantensoorten aan te leggen. Dat zorgt er voor dat er koolmezen, pimpelmezen, mussen en andere insectenetende vogels naar het gebied komen, de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

De proef is gedaan in samenwerking met basisschoolkinderen van een plaatselijke school, waarbij de kinderen hebben geholpen met het ophangen van nestkasten. Er zijn ook kasten voor grootoorvleermuizen opgehangen. Die eten eten nachtvlinders, waaronder eikenprocessievlinders.

Kop van Overijssel