Vissteigers langs het Steenwijkerdiep. Links de boomkwekerij van Hanekamp.
Volledig scherm
Vissteigers langs het Steenwijkerdiep. Links de boomkwekerij van Hanekamp. © archief Wilbert Bijzitter

Raad van State eens met aanleg visstekken langs Steenwijkerdiep

De Raad van State heeft woensdag het licht op groen gezet voor de aanleg van vijftig visvlonders en vijftig parkeerplaatsen langs het Steenwijkerdiep in Scheerwolde. Met deze uitspraak stuurt de hoogste bestuursrechter omwonenden die tegen zijn met lege handen naar huis.

De tegenstanders zijn leden van de familie Hanekamp, die wonen aan het Steenwijkerdiep en daar ook hun boomkwekerij hebben. Ze vrezen dat ze bij hengelsportwedstrijden niet meer bij hun huis en bedrijf kunnen komen. Daar hebben ze al genoeg vervelende ervaringen mee gehad, zeiden ze in januari bij de Raad van State

Vergunning definitief

Daarom protesteerden ze tegen de vergunning die de gemeente Steenwijkerland heeft gegeven aan de Hengelsport Federatie Oost-Nederland. Die vergunning is nu definitief geldig, want hoger beroep tegen een uitspraak van de Raad van State in niet mogelijk.

De vlonders op de oever zijn anderhalve bij anderhalve meter groot. Ze liggen negentien meter van elkaar zodat het hele hengeltraject ongeveer een kilometer lang is. In een groenstrook langs een sloot worden vijftig parkeerplaatsen aangelegd. Volgens Tertius Hanekamp is de weg te smal en kunnen er straks geen landbouwvoertuigen over. 

De hengelsportfederatie meent dat er niet veel verandert, omdat er nu ook gehengeld wordt aan de waterkant. Voor de vlonders en parkeerplaatsen is ook een vergunning verleend door het waterschap.

Kop van Overijssel